Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Proč používat lahůdkové droždí




Víte, co je to lahůdkové droždí neboli Tebi? Už jste o něm slyšeli? Já jsem ho objevila teprve nedávno, ačkoli ho znaly a používaly už naše babičky. Pojďme si o něm něco říct. 

Co je Tebi a co obsahuje? 

Lahůdkové droždí není to klasické, které je určeno k pečení. Jsou to inaktivované (neaktivní) sušené vločky droždí se 7% výtažkem sladu. Používají se k dochucování nejrůznějších pokrmů. Zvýrazňují jejich chuť a vůni a zvyšují biologickou hodnotu jídla. Nemají kvasící účinky ani nenarušují střevní mikroflóru a nezpůsobují poruchy trávení, což se po konzumaci čerstvých kvasnic - i po jejich tepelném zpracování - může objevit. Lahůdkové droždí je jeden z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínů skupiny B, které jsou nezbytné pro správnou činnost srdce a nervové soustavy, pro zdraví a krásu pokožky, zraku a trávicího ústrojí. Obsahuje velmi kvalitní bílkoviny - až 41 g na 100 g a přitom má nízký obsah tuku. Je rovněž bohaté na minerální látky, z nichž nejvýznamnější je chrom, kterého je v dnešní stravě nedostatek. 

Chrom

Chrom je velkým pomocníkem při udržení hladiny krevního cukru v přijatelné míře. Tebi by proto mělo být nedílnou součástí jídelníčku diabetiků. Je vhodné také pro celiaky, protože se jedná o potravinu přirozeně bezlepkovou. Velmi dobře ho znají vegetariáni, kteří ho v hojné míře v kuchyni využívají. Tebi mohou užívat osoby s vysokým tlakem, s vysokým LDL cholesterolem, lidé trpící únavou, vyčerpáním organismu nebo cukrovkou. Toto ochucovadlo je samozřejmě vhodné pro všechny. Pomáhá nám při ochraně a udržení zdraví, což je při dnešním uspěchaném životě a zhoršujícím se životním prostředí důležité. 

Jak se Tebi používá? 

Lahůdkové droždí má v kuchyni široké využití. Přidává se do vývarů, polévek, omáček, pomazánek i syrové nebo tepelně upravené zeleniny. Jednoduše ho přisypejte do hotového pokrmu, vmíchejte do pomazánky nebo salátu. Vhodné je přidávat ho i do každodenních svačinek. Na celozrnné pečivo namažte sýr nebo pomazánku a posypejte lahůdkovým droždím. Budete překvapeni jeho příjemnou chutí. Lahůdkového droždí se nemusíte bát, právě naopak. Naučte se ho používat a můžete mít dobrý pocit, že svému tělu dodáváte důležité živiny.

Fotogalerie

Jana Smidži

09. 09. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře