Většina z nás si kopr spojí jednoznačně s koprovou omáčkou, plátkem masa a vajíčkem. Kopr se dá zakomponovat v kuchyni ale mnohem lépe, než jen do omáčky! Věděli jste například, že v minulosti se jim projevovalo zalíbení? Nebo že byl neoddělitelnou součástí v léčitelství?
KOPR MILOVALI UŽ STAŘÍ ŘÍMANÉ
Ano, už ve starém Římě věděli, že je kopr pro tělo prospěšný, a tak jej zařazovali do své kuchyně. Tehdy byl především považován za symbol lásky a žena, která dostala od muže kopr si mohla být jistá, že ji nápadník horoucně miluje. Obdarovaná žena kopr nenechala ladem, ale ihned z něj připravila lahodné jídlo.
BLAHODÁRNÉ ÚČINKY NA TĚLO![]()
Dnes se místo kopru nosí ženám většinou okrasné květiny, ale to neznamená, že bychom jej neměli mít doma. Tato poměrně výrazně aromatická rostlina pomáhá pročišťovat krev, obsahuje vitamin C, F, B a řadu prospěšných minerálních látek jako vápník, draslík nebo železo.
V přírodním léčitelství se kopr také používá k tlumení alergických reakcí nebo na zánět vyvolaný bodným hmyzem.
Tím ale pozitiva kopru rozhodně nekončí. Kromě výše uvedeného napomáhá správné funkci trávicího ústrojí a peristaltice střev. Velmi účinně pomáhá proti nadýmání a plynatosti. Pokud budete jíst kopr pravidelně, radost budou mít i vaše oči, které budou díky němu plné života.
DO ČEHO KOPR PŘIDÁVAT![]()
Teď už víte, že kopr je výborná surovina, která by ve vaší kuchyni neměla rozhodně chybět. Nejlepší je čerstvý, ale můžete si jej i nasušit, abyste jej měli k dispozici i v období mimo sezónu. Ta mimochodem začíná v květnu!
Zajímá-li vás do čeho kopr přidávat (mimo koprovkou omáčku), asi vás překvapí, že do čehokoliv. Z kopru se dá vykouzlit báječná pomazánka, osvěžit jím fazolovou polévku nebo ji přidat do jarního salátu. Skvělé jsou z kopru ale i dipy, které se pak báječně hodí k masu!