Proč v kuchyni používat kopr?

Většina z nás si kopr spojí jednoznačně s koprovou omáčkou, plátkem masa a vajíčkem. Kopr se dá zakomponovat v kuchyni ale mnohem lépe, než jen do omáčky! Věděli jste například, že v minulosti se jim projevovalo zalíbení? Nebo že byl neoddělitelnou součástí v léčitelství?

KOPR MILOVALI UŽ STAŘÍ ŘÍMANÉ

Ano, už ve starém Římě věděli, že je kopr pro tělo prospěšný, a tak jej zařazovali do své kuchyně. Tehdy byl především považován za symbol lásky a žena, která dostala od muže kopr si mohla být jistá, že ji nápadník horoucně miluje. Obdarovaná žena kopr nenechala ladem, ale ihned z něj připravila lahodné jídlo.

BLAHODÁRNÉ ÚČINKY NA TĚLOProč v kuchyni používat kopr?

Dnes se místo kopru nosí ženám většinou okrasné květiny, ale to neznamená, že bychom jej neměli mít doma. Tato poměrně výrazně aromatická rostlina pomáhá pročišťovat krev, obsahuje vitamin C, F, B a řadu prospěšných minerálních látek jako vápník, draslík nebo železo. 

V přírodním léčitelství se kopr také používá k tlumení alergických reakcí nebo na zánět vyvolaný bodným hmyzem.

Tím ale pozitiva kopru rozhodně nekončí. Kromě výše uvedeného napomáhá správné funkci trávicího ústrojí a peristaltice střev. Velmi účinně pomáhá proti nadýmání a plynatosti. Pokud budete jíst kopr pravidelně, radost budou mít i vaše oči, které budou díky němu plné života. 

DO ČEHO KOPR PŘIDÁVATProč v kuchyni používat kopr?

Teď už víte, že kopr je výborná surovina, která by ve vaší kuchyni neměla rozhodně chybět. Nejlepší je čerstvý, ale můžete si jej i nasušit, abyste jej měli k dispozici i v období mimo sezónu. Ta mimochodem začíná v květnu!

Zajímá-li vás do čeho kopr přidávat (mimo koprovkou omáčku), asi vás překvapí, že do čehokoliv. Z kopru se dá vykouzlit báječná pomazánka, osvěžit jím fazolovou polévku nebo ji přidat do jarního salátu. Skvělé jsou z kopru ale i dipy, které se pak báječně hodí k masu!

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 05. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář