První jarní sluníčko v trávě

Léčivka: Podběl lékařský
Látky: Podběl obsahuje zejména sliz (faradiol) a třísloviny, hořčiny, karotenoidy a  silice, obsažené i v listech, které navíc obsahují i fytosteroly a další látky.
Sběr a sušení: Květy sbíráme se za suchého počasí v březnu a dubnu. Květy nesmí  být odkvétající nebo vadnoucí nebo by se při sušení rozpadaly. Suší se  uměle, rozprostřené v tenké vrstvě na plátně při teplotě maximálně 40 °C, ne na sluníčku!!!  Sušený květ si musí uchovat  svou původní barvu, jež je bez pachu a má slabě nahořklou chuť. Zásadně nesmí být zhnědlý! Uchovávejte v tmavé, uzavřené nádobě.
Použití: Podběl je součástí čajových směsí, používaných při nachlazení, zánětu průdušek, angíny, chrapotu a ke snadnějšímu odkašlávání. Dá se však z něho vařit čaj i ze samotné  3 x denně hrneček teplého čaje. Je možné ho přisladit medem i pampeliškovým.
Je dobré mít na  paměti, že by se neměl pít déle než 10- 14 dní a tato kůra provádět jen 3x ročně. Podběl nemá totiž příliš dobré účinky na játra, ovšem v tomto množství se není čeho obávat, pouze pro informaci.
Podběl je jedna z prvních jarních rostlinek, se kterými se setkáme na rumištích, suchých místech a vůbec na neúrodné a neutěšené krajině. Splést si ho s níčím nelze, má krásně žluté květy, v průměru až 2 cm, když se mu daří. Je to jedna z prvních pastev včeliček.
Zdá se mi, že ho bohužel roste stále méně.

57432_medium

Z vlastních webových stránek a odborné literatury.

přidejte na:
Roxana

09. 03. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář