Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

První jarní sluníčko v trávě

Léčivka: Podběl lékařský
Látky: Podběl obsahuje zejména sliz (faradiol) a třísloviny, hořčiny, karotenoidy a  silice, obsažené i v listech, které navíc obsahují i fytosteroly a další látky.
Sběr a sušení: Květy sbíráme se za suchého počasí v březnu a dubnu. Květy nesmí  být odkvétající nebo vadnoucí nebo by se při sušení rozpadaly. Suší se  uměle, rozprostřené v tenké vrstvě na plátně při teplotě maximálně 40 °C, ne na sluníčku!!!  Sušený květ si musí uchovat  svou původní barvu, jež je bez pachu a má slabě nahořklou chuť. Zásadně nesmí být zhnědlý! Uchovávejte v tmavé, uzavřené nádobě.
Použití: Podběl je součástí čajových směsí, používaných při nachlazení, zánětu průdušek, angíny, chrapotu a ke snadnějšímu odkašlávání. Dá se však z něho vařit čaj i ze samotné  3 x denně hrneček teplého čaje. Je možné ho přisladit medem i pampeliškovým.
Je dobré mít na  paměti, že by se neměl pít déle než 10- 14 dní a tato kůra provádět jen 3x ročně. Podběl nemá totiž příliš dobré účinky na játra, ovšem v tomto množství se není čeho obávat, pouze pro informaci.
Podběl je jedna z prvních jarních rostlinek, se kterými se setkáme na rumištích, suchých místech a vůbec na neúrodné a neutěšené krajině. Splést si ho s níčím nelze, má krásně žluté květy, v průměru až 2 cm, když se mu daří. Je to jedna z prvních pastev včeliček.
Zdá se mi, že ho bohužel roste stále méně.

57432_medium

Z vlastních webových stránek a odborné literatury.

Fotogalerie

Roxana

09. 03. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře