Ptačí mléko. Starodávná pochoutka, která má svou letitou historii

Ptačí mléko není nápoj, ale sladkost, o které jste možná nikdy neslyšeli. Může mít formu bonbonů, dezertu ve skleničce i parádního nazdobeného dortu. V nejjednodušší verzi noků z našlehaných bílků ve vanilkové omáčce ho dělávaly už naše babičky.

Základní recept je jednoduchý. Sníh z bílků s cukrem se smíchá se šlehačkou, želatinou, přidá se oblíbená příchuť, například vanilka, a v chladu se nechá ztuhnout. Nakrájené kostky se pak obalí v čokoládě.

Vyzkoušet můžete také rychlý dort Ptačí mléko

Recept na ptačí mléko

Ingredience:

na korpus: 125 g mouky, 50 g kakaa, 1 čajovou lžičku kypřicího prášku, 125 g cukru, 3 vejce, 30 g rozpuštěného másla

na náplň: 5 vaječných bílků, 300 g moučkového cukru, 10 g želatiny v prášku rozpuštěné ve 100 ml vody
na čokoládovou polevu: 70 g másla, 100 g 50% čokolády

Postup:Ptačí mléko. Starodávná pochoutka, která má svou letitou historii

Nejprve si upečte korpus. Vejce s cukrem rozmíchejte do hladka a přidejte k nim mouku, kakao a kypřicí prášek. Metličkou ingredience spojte, aby se netvořily hrudky. Přidejte rozpuštěné máslo a opět promíchejte. Těsto přesuňte do pečicí formy a pečte dvacet minut na 180 °C.
Vaječné bílky ušlehejte s moučkovým cukrem do pěny a přidejte želatinu. Směs nalijte na korpus a dejte na 3-4 hodiny ztuhnout do lednice.

Čokoládu s máslem rozpusťte v mikrovlnce nebo vodní lázni. Polevu nalijte na dort a nechte 30 minut vychladnout.

Ptačí mléko ve skleničce

Těžko najít název, pod kterým by se skrývalo tolik rozdílných receptů, jako je právě ptačí mléko. Varianta bílých nadýchaných obláčků plovoucích v pudinkové omáčce je snadná. 

Ingredience: 800 g mléka, 30 g cukru, 25 g pudinku, vanilka, 2 žloutky, 4 bílky.

Postup:

Vyšleháme sníh z bílků. V části mléka rozmícháme žloutky a pudink. Zbytek mléka osladíme, dáme vanilku a přivedeme k varu. Na mírném ohni do něj zavařujeme lžící vykrajované noky ze sněhu, asi po minutě otočíme a uvaříme i z druhé strany. Děrovanou naběračkou noky vyjmeme a dáme stranou do mísy. Zpracujeme postupně všechen sníh. Když jsou noky uvařené, do horkého mléka nalijeme žloutkovou směs a uvaříme řídkou vanilkovou omáčku. Nalijeme ji do připravených skleniček nebo dezertních misek. Dáme do ní noky a můžeme posypat strouhanou čokoládou, kakaem nebo skořicí.

přidejte na:
Šéfredaktor

19. 11. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář