Puškvorec obecný. Zázrak na žaludek

V naší přírodě se nachází více než 280 druhů léčivých rostlin. Nazýváme je bylinami a staly se zdrojem léčivých, tzv. biologicky aktivních látek. My se v dnešním článku zaměříme na jednu z nich, přesněji řečeno puškvorec obecný. Tato bylinka je známá svými blahodárnými účinky na žaludek, ale je třeba dávat pozor na správné dávkování.

Léčí žaludeční obtíže

Tato bylina je známa také pod názvy akorum, akorum pravé, brustvorec, bruškvorec, čínská rebarbora, kalmus, kořen nejedlíkový, kořen pišvorcový, kořen plicní, kořen prsní, kořen prstvorcový nebo kořen prustvorcový a tradičně se používá především při žaludečních potížích.Puškvorec obecný. Zázrak na žaludek

Příznivě působí na tvorbu trávicích šťáv, má zklidňující účinek na křečovité bolesti a zároveň působí i dezinfekčně a močopudně. Proto se z něj dříve vyráběly žaludeční likéry. Má uklidňující účinek a působí antidepresivně, utlumuje astmatické záchvaty a celkově posiluje organismus. Používá se i zevně, a to ve formě koupelí proti revmatismu, na ekzémy či při léčbě špatně se hojících ran.

Pro lékařské účely se sbírá především oddenek, který obsahuje řadu biologicky aktivních látek, především asi 2–7 % esenciálního oleje, tvořeného monoa seskviterpeny. Dále obsahuje hořčiny, třísloviny, slizy, cukry, cholin a fenylpropan beta-asaron. Oddenky se očistí, nakrájí na kousky a suší se v tenkých vrstvách ve stínu nebo v sušičce. Umělá teplota nemá ale překročit 45 °C.

Pozor na dávkování

U puškvorce je velmi důležité nepřekračovat výše uvedené množství. Jestliže užijeme vyšší dávku, může se dostavit nežádoucí účinky v podobě zvracení či bolesti břicha, či dokonce zrakové či sluchové halucinace. Puškvorec nesmějí užívat malé děti, těhotné a kojící ženy a lidé, mající nízký krevní tlak. Fenylpropan beta-asaron je podezřelý z kancerogenity, a proto by neměla být užívána droga, která v esenciálním oleji obsahuje více než 5 % této látky. Nicméně puškvorce rostoucí v ČR obvykle obsahují výrazně méně této látky.

přidejte na:
Šéfredaktor

23. 05. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář