Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Quinoa - 3 způsoby, jak získat všechny její výhody


Quinoa je starobylá rostlina s obrovským přínosem pro zdraví. Už jako za starých Inků i dnes je často označována jako "matka všech zrn". Já jsem ji objevila až nedávno, ale hned si získala můj obdiv. Díky svým úžasným vlastnostem se těší obrovskému zájmu moderního světa, a pokud jste o ní ani vy ještě neslyšeli, určitě si zaslouží vaši zvýšenou pozornost.

Takže co je to ta quinoa?

Quinoa je vlastně semeno s vyšším obsahem aminokyselin, enzymů, vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů, než většina jiných zrn. Je plná vysoce kvalitních bílkovin, draslíku, hořčíku, železa, vitamínu B a vlákniny. Rozlišujeme 3 druhy. Bílá má jemnou máslovou chuť a podobá se rýži, ale je mnohem zdravější. Červená je křupavější s oříškovou příchutí. Černá je najchrumkavejšia ai chuťově nejvýraznější.

3 způsoby jak dostat quinoa do vašeho těla a života:

 1. Klíčení

Naklíčená semínka quinoa jsou skvělým způsobem jak si je vychutnat například v salátech. Jednoduše namočte semínka quinoa po dobu 8 hodin a pak nechte v teplé místnosti klíčit po dobu 12 hodin. Vždy když si vzpomenete jejich trosku promáchejte - bylo by dobré si na ně vzpomenout alespoň 2-3 krát :). Jakmile je máte naklíčené, přidejte pouze čerstvé bylinky, rajčata, okurky, pepř, citrónovou šťávu, mořskou sůl, olivový olej, česnek a jinou čerstvou zeleninu, kterou máte v oblibě.

 2. Pití

Pijte quinoa mléko. Je lehce stravitelné a velmi chutné. Používá se například i v smoothies, koktejlech nebo dokonce do koláčů či sladkostí. Dodává nádech krémové chutě. Můžete si ho například koupit nebo dokonce si vyrobit své vlastní. Vyzkoušejte ho klidně do latte kávy či cappuccina.

3. Vaření

Quinoa je velmi jednoduché na vaření, lehce stravitelné a má vynikající "ořechovou chuť". Quinoa se vaří stejně jako kuskus, těstoviny nebo rýže. Na jeden díl quinoa dejte dva díly vody a necháme dusit cca 10-12 minut, dokud zrno není transparentní a můžete vidět malý bílý ocas. Důkladně poté opláchněte, přidejte špetku mořské soli a dostatečné množství olivového oleje nebo másla.

Fotogalerie

Barbora Šumná

26. 03. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře