Rebarbora

Rebarbora Taky se vám vždycky zamotá jazyk, jen na to slovo pomyslíte? Nejste sami. Věřte ale, žepochutiny z rebarbory vám jazyk zase rozmotají, takže není důvod se jí bát. Navíc sezona rebarbory je právě v plném proudu, což znamená, že sehnat ji nebude žádný problém. Pojďte se s námi dozvědět, co to vlastně rebarbora je a jak z ní vykouzlit koláč, který po vás budou i děti stále vyžadovat.

Reveň kadeřavá

O tomto kyselém řapíkatém plodu jste mohli slyšet jako o rostlině nazvané reveň kadeřavá. Je to podstatně jednodušší pro vyslovení, ale v některých oblastech naší země byste s tímhle názvem asi při konverzaci nepochodili, protože velice známá je tato rostlina i jako rebarbora. Aktuálně probíhá reveňová sezona, ale ta už se pomalu začíná krátit, neboť podle pranostiky by se měla jíst jen do 24. června, tedy do sv. Jana. Pak už prý ztrácí dobrou chuť.


Lahodná, ale jedovatá

Přestože je rebarbora značně kyselá, za což může velký podíl kyseliny jablečné a citronové v ní, bývá v kuchyni dosti oblíbená. Používá se při pečení koláčů, do tvarohových knedlíků, do kompotů, dělá se z ní džem a další pochoutky. V našich jídelníčcích má, vzhledem k běžným způsobům úpravy, poměrně zvláštní roli, a to proto, že se nejedná o ovoce, ale zeleninu. Konzumujeme ale pouze řapíkatou část, nikdy ne listy, ty jsou totiž jedovaté. Ať už jste znalci rebarbory nebo ne, uveďme si pár zásad jejího zpracování:

  • Konzumujte pouze stonky, ne listy!
  • Řapíky před úpravou oloupejte a vždy tepelně zpracujte!
  • Při vaření nepoužívejte hliníkové hrnce, lžíce apod., kov reaguje s kyselinou šťavelovou
Rebarbora pro zdraví

Lidové léčitelství přisuzuje rebarboře vliv na vitalitu. Faktem je, že obsahuje vysoké množství vitamínu B, vápníku, draslíku, hořčíku a kyseliny listové. Navzdory své kyselosti nemá příliš mnoho vitaminu C. Pozitivně ovlivňuje činnost střev a zlepšuje kvalitu kůže a vlasů, ale nedoporučuje se jíst ji častěji než dvakrát do týdne, protože pak by mohla podráždit trávicí ústrojí.

 

Rebarborovo – jahodová galetka

Ingredience na těsto:
Rebarbora 170 g hladké mouky
25 g moučkového cukru
100 g dobře vychlazeného másla
50 ml ledové vody

Na náplň:
4 stonky rebarbory
200 g jahod
90 g třtinového cukru, panely nebo muscovada (zkrátka podle chuti)
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce kukuřičného škrobu

Postup:
V míse smícháme mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a promícháme tak, aby se máslo do mouky úplně rozdrobilo. Snažíme se ale pracovat co nejrychleji, aby se těsto nezahřálo.
 
Pak přidáme vodu a těsto s lehkostí a opět co nejrychleji zpracujeme. Zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň hodinu zchladnout v lednici.
 
Mezitím si připravíme náplň. Rebarboru oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a dáme do mísy. K rebarboře přidáme rovněž na menší plátky nakrájené jahody. Přidejte vámi zvolené sladidlo, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme a necháme 10 minut odležet. Po 10 minutách slijeme přebytečnou tekutinu, která odležením vznikla, a to proto,
aby nám při pečení náplň nevytekla.
 
Když je těsto vychlazené, rozdělíme si ho na 4 díly a každý díl rozválíme na tenké kolečko o průměru cca 20 cm. Kolečko naplníme čtvrtinou náplně zhruba 3 cm od okrajů a okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla.
 
Okraje galetky pak potřete rozšlehaným vejcem smíchaným se smetanou a klidně posypte ještě lžičkou cukru, aby cukr zkaramelizoval a vytvořil dokonalý vzhled galetky.
Pečeme na 180 stupňů 30-35 minut.
 
Dobrou chuť
přidejte na:
Baara

05. 06. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář