Bramborák nebo také cmunda patří k velmi oblíbeným pokrmům. Potřebujete na něj jen pár surovin a připravit ho zvládne každý. Receptů na něj existuje bezpočet a liší se překvapivě i v tom nejzákladnějším, tedy jakou mouku použít a nebo čím ji nahradit.
Použít můžete hladkou, polohrubou i hrubou mouku, důležité je, že jí nesmí být moc. Čím víc škrobu budou obsahovat brambory, tím méně mouky bude potřeba doplnit do těsta.
Hladká mouka těsto krásně spojí a zajistí, že bude jemné. Polohrubá mouka je na použití univerzální. Použitím hrubé mouky dodáte bramborákům křupavost. Někdo ale mouku nepoužívá vůbec a místo ní dává strouhanku, aby byly bramboráky ještě křupavější. Existují i bezlepkové alternativy.
Tajné ingredience
Do bramboráků patří česnek a majoránka. Můžete ale použít i další přísady, jako jsou saturejka nebo tymián, ale i drcený kmín, který jim dodá svou typickou chuť a vůni. Aby byly bramboráky jemné a křupavé, stačí přimíchat do těsta dvě až tři lžíce sezamových semínek nebo část mouky nahradit ovesnými vločkami. Pokud si chcete udělat bramboráky ještě zdravější, pak do nich přidejte zelí, cuketu, baklažán nebo třeba mrkev. Výborné jsou i hříbkové bramboráky, stačí do těsta přidat houby a škvarky.
A nezapomeňte, že bramboráky se nejlépe dělají z brambor varného typu C, které mají vysoký obsah škrobu a nejlepší pojivost.
Základní recept na bramborové těsto:
- brambory 500 g
- česnek 5 stroužků
- hladká mouka 100 g
- vejce 2 ks
- mléko 100 ml
- majoránka 2 lžíce čerstvé nebo 1 lžíce sušené
- sádlo (na smažení) 250 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Brambory oloupejte, nastrouhejte na struhadle nahrubo a vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidejte k nim vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a přilijte mléko. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto.
Na pánvi rozpusťte sádlo, naběračkou vlijte do pánve bramborákové těsto a rozetřete ho ke krajům. Bramboráky smažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách.