Řeřicha patří mezi bylinky, které jsou sice obecně známé a dají se velmi jednoduše vypěstovat i doma v truhlíku, ale jen málokdo je aktivně používá ve své kuchyni. Nenápadná zelená bylinka má v sobě ale mnoho prospěšných látek, které jsou, hlavně při pomalu přicházejícím jaru, pro tělo velmi důležité.
ŘEŘICHA JAKO JARNÍ DETOX
Počasí je možná všelijaké, ale naše tělo se v období března má chuť pomalu ale jistě začít probouzet. A k tomu se perfektně hodí řeřicha! Ta má pro tělo obrovskou řadu vitaminů a minerálních látek, navíc se vyznačuje poměrně vysokým obsahem síry, která se stará o zdravé vlasy, nehty i pokožku.
Spolu s detoxikací organismu o ni hovoříme hlavně proto, že má přirozenou funkci čistit krev, ledviny i močové ústrojů. Nepřekračujte však doporučenou denní dávku! Stačí, když za den sníte tři polévkové lžíce, při vyšším množstvím by se u vás mohly projevit zažívací potíže.
CO DOBRÉHO ŘEŘICHA OBSAHUJE?![]()
-
Zdroj vitaminu B, K a betakarotenu
-
Minerální látky jako draslík, železo, vápník, jód, fosfor, zinek nebo sodík
-
Díky vysokém obsahu vitaminu C se považuje za přírodní antioxidant
-
Obsahuje blahodárné mastné kyseliny
-
Chlorofyl, který má protizánětlivé účinky
-
Vláknina
JAK JEJÍ KONZUMACE OVLIVŇUJE NAŠE ZDRAVÍ?
-
Posiluje činnost imunitního systému
-
Působí protizánětlivě
-
Odbourává z těla negativní látky
-
Podporuje správné zažívání
-
Udržuje zdravou funkci jater, žlučníku, ledvin a močových cest
-
Působí preventivně proti nachlazení
JAK SI BYLINKU PŘIPRAVIT?![]()
Hned na začátku je třeba říci, že se řeřicha konzumuje výhradně syrová, takže se přidává do hotových jídel. Má jemně pikantní chuť, která je často spojovaná s ředkvičkami nebo kedlubnou. Skvěle se hodí do pomazánek, salátů nebo jen tak s máslem/tvarohem a chlebem.