Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Řeřicha - zimní vitamínová bomba


Zima je období, kdy je třeba tělu ve zvýšené míře dodávat vitamíny a minerály, aby se mohlo bránit různým virózám. Ale právě v této době není mnoho možností, abychom potřebné vitamíny konzumovali přirozenou cestou. Jak tato omezení řešit? Vyzkoušejte řeřichu! 


Co obsahuje? 

Tato nenápadná zelená rostlinka v sobě skrývá přímo nálož vitamínů a minerálů, které lidský organismus potřebuje právě v zimním období, kdy venku neroste nic, co by se dalo za syrova konzumovat. Některé studie dokonce tvrdí, že je to nejzdravější zelenina na světě. Pokud sníte 100 gramů této bylinky, zajistíte si tak přes 10 procent denní dávky sedmnácti životně důležitých látek. Obsahuje velké množství vitamínu C, betakarotenu, vitamíny A, B1, B3, B6. E. Z minerálů je to draslík, sodík, fosfor, vápník, železo, zinek, ale i jód a vláknina. 


Účinky řeřichy na zdraví 

Posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. Proto je velice vhodná pro ty z nás, kteří trpí častými záněty močových cest nebo ledvin. Příznivě působí také proti nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost žlučníku a jater, proto je vhodné ji přidávat do tučnějších jídel. Ulehčuje totiž jejich trávení a zabraňuje pocitům těžkosti po jídle. 


Řeřicha jako zpestření jídelníčku 

Mladé rostlinky řeřichy mají podobnou chuť jako ředkvičky, je tedy nejvhodnější konzumovat je v syrovém stavu. Vynikající jsou například na chlebu s máslem nebo sýrem, do vaječných, tvarohových a sýrových pomazánek nebo zeleninových salátů. Výbornou chuť dodají vařeným bramborám, bramborové kaši nebo zeleninovým polévkám. Řeřichu přidáváme až do hotových pokrmů, protože vařením ztrácí většinu svých cenných látek. 


Pěstování řeřichy 

Vypěstovat si doma tuto zeleninu může opravdu každý. Nepotřebujete k tomu ani truhlík, ani zeminu. Stačí nějaká miska, trocha vaty nebo pár složených kuchyňských papírových utěrek. Vatu rozprostřete na misku, dostatečně navlhčíte vodou, posypete hustě semínky a umístíte na okenní parapet. Rostlinky rychle rostou a sklízet můžete už za týden. Jen musíte vatu udržovat stále vlhkou, pokud přeschne, můžete rostlinky rovnou vyhodit. Vyzkoušejte tuto nenáročnou bylinku, která vám v zimních měsících doplní potřebné vitamíny daleko lépe než drahé citrusové plody.


Fotogalerie

Jana Smidži

27. 01. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře