Rizoto s houbami a s marinovanou řepou (4 porce)
- Máslo - 2 lžíce
- Houby - 200 g (lesní nebo hnědé žampiony či houby portobello)
- Cibule - 1 ks (nakrájejte nadrobno)
- Česnek - 1 stroužek (drcený)
- Rýže - 300 g (ideálně rýži arborio)
- Bílé víno - 80 ml
- Zeleninový vývar - 750 ml
- Tymián - 1 lžíce čerstvých lístků
- Sůl, pepř
- Rukola a hoblinky parmazánu - k dozdobení
Na marinovanou červenou řepu budete potřebovat:
- Červená řepa - 1-2 ks (středně velké)
- Červený vinný ocet - 1 lžíce (a 1 lžíce pak na dokončení)
- Panenský olivový olej - 3 lžíce (pak i na pokapání)
- Třtinový cukr - 1 lžička
- Tymiánové lístky - ½ lžičky
Nejprve si uvařte řepu. Vložte ji do osolené vody s 1 lžící octa a vařte přibližně 50 minut, aby řepa změkla. Pak ji oloupejte, nakrájejte na plátky a pusťte se do marinování. Plátky řepy zakápněte olivovým olejem, vinným octem, přidejte cukr, tymián, sůl a pepř a dejte do ledničky vychladit. Stačí ji mít v lednici minimálně hodinku, ale můžete ji tam nechat i přes noc. Pak si na středně silném plameni osmažte houby s 1 lžící másla. Postačí 4 minutky, pak je vyndejte a dejte do hrnce zbytek másla, česnek, cibuli a smažte asi 2-3 minutky.
Pak přidejte rýži a chvíli míchejte. Přilijte víno a čekejte, dokud se neodpaří. Na druhé plotýnce si nechte bublat vývar, který pak po 1 naběračce postupně přilévejte do rýže a míchejte tak dlouho, dokud se vývar také nevstřebá. Rizoto by mělo být hotové asi po 20 minutách. Pak jen stačí vmíchat tymián, opečené houby, sůl a pepř. Nakonec jej vložíte do předehřáté trouby na 180°C a necháte asi 15 minut zapékat. Při servírování pak prokládejte vrstvu rizota s vrstvou marinované řepy. Na závěr pokapejte marinádou z řepy, olivovým olejem, posypte rukolou a hoblinkami parmazánu.
#tescoma-siroky-testoviny