Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Rizoto z trouby

Rizoto si připravíte rychle a hodí se k němu téměř cokoliv. Rizoto je velmi chutný a výživný pokrm. Původně rizoto pochází z Itálie, kde se podával především jako předkrm. Dnes se podává jako příloha nebo ho servírujeme jako hlavní chod.

#chefparade-siroky

Rizoto s houbami a s marinovanou řepou (4 porce)


  • Máslo - 2 lžíce
  • Houby - 200 g (lesní nebo hnědé žampiony či houby portobello)
  • Cibule - 1 ks (nakrájejte nadrobno)
  • Česne- 1 stroužek (drcený)
  • Rýže - 300 g (ideálně rýži arborio)
  • Bílé víno - 80 ml
  • Zeleninový vývar - 750 ml
  • Tymián - 1 lžíce čerstvých lístků
  • Sůl, pepř
  • Rukola a hoblinky parmazánu - k dozdobení


Na marinovanou červenou řepu budete potřebovat:

  • Červená řepa - 1-2 ks (středně velké)
  • Červený vinný ocet - 1 lžíce (a 1 lžíce pak na dokončení)
  • Panenský olivový olej - 3 lžíce (pak i na pokapání)
  • Třtinový cukr - 1 lžička
  • Tymiánové lístky - ½ lžičky

Nejprve si uvařte řepu. Vložte ji do osolené vody s 1 lžící octa a vařte přibližně 50 minut, aby řepa změkla. Pak ji oloupejte, nakrájejte na plátky a pusťte se do marinování. Plátky řepy zakápněte olivovým olejem, vinným octem, přidejte cukr, tymián, sůl a pepř a dejte do ledničky vychladit. Stačí ji mít v lednici minimálně hodinku, ale můžete ji tam nechat i přes noc. Pak si na středně silném plameni osmažte houby s 1 lžící másla. Postačí 4 minutky, pak je vyndejte a dejte do hrnce zbytek másla, česnek, cibuli a smažte asi 2-3 minutky.


Pak přidejte rýži a chvíli míchejte. Přilijte víno a čekejte, dokud se neodpaří. Na druhé plotýnce si nechte bublat vývar, který pak po 1 naběračce postupně přilévejte do rýže a míchejte tak dlouho, dokud se vývar také nevstřebá. Rizoto by mělo být hotové asi po 20 minutách. Pak jen stačí vmíchat tymián, opečené houby, sůl a pepř. Nakonec jej vložíte do předehřáté trouby na 180°C a necháte asi 15 minut zapékat. Při servírování pak prokládejte vrstvu rizota s vrstvou marinované řepy. Na závěr pokapejte marinádou z řepy, olivovým olejem, posypte rukolou a hoblinkami parmazánu.


#tescoma-siroky-testoviny

Fotogalerie

Šéfredaktor

21. 03. 2018


Přidat komentář

Facebook komentáře