Rozmarýn a jeho všestranné využití

Dnes vaše smysly očarují vynikající pokrmy se svou cedrovou vůní, která je typická právě pro bylinku jménem rozmarýn. V kuchyni využíváme nejen čerstvý, ale i sušený rozmarýn, jenž se hodí nejlépe k česneku a šalvěji.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

Rozmarýn - účinky


Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a zlepšuje vylučování žluče, což prospívá především trávení. Pokud vás trápí nadýmání, časté pocity únavy nebo problematická pleť, pomůže vám rozmarýn, jenž má zklidňující účinky a zmírňuje bolest. Má také antiseptické účinky.


Je účinným bojovníkem proti rýmě i kašli a pomáhá i při dalších onemocněních jako je revma či dna. Zlepšuje krevní oběh, prokrvuje končetiny i pánevní dno, což usnadňuje otěhotnění, a pomáhá s léčbou zánětů a artritidy. Podporuje činnost jater a působí i jako prevence proti nádorovým onemocněním.


Rozmarýnové housky


Rozmarýn je nejen v naší kuchyni oblíbenou bylinkou, jenž je charakteristická svou intenzivní chutí a aroma. V kuchyni nepoužíváme jen listy, ale i čerstvé nebo sušené výhonky rozmarýnu. Hodí se nejen k sýrům či k masu, ale vyrábí se z nich i džemy. Jelikož mají silnější aroma, nepoužívejte rozmarýn ve větším množství, aby nepohltil ostatní vůně a chutě.



Kuřecí stehna na medu a rozmarýnu


Med je zdravější náhražkou cukru a jiných sladidel. Med dodává našemu tělu dostatek energie, pomáhá snížit stres a spoléháme na něj hlavně při rýmě a nachlazení. Med má skvělé vlastnosti, díky kterým je vhodnou surovinou pro pečení. Můžeme s ním dochutit maso či zeleninu, které díky medu obohatí o jemnou křupavou kůrčičku.


Hrušky s rozmarýnovým cukrem




Hrušky mají v oblibě především všichni ti, kteří mají rádi sladké. I když někdo ovoce ani zeleninu nemá příliš v lásce, hrušky jsou spíše sladkou pochoutkou. A přitom jsou doslova nabité vitamíny. Nejvíce si však hrušky rozumí s medem, vínem a tučnými sýry. Můžeme je péct, dusit, zapékat nebo z nich vytvořit pyré či skvělý kompot.






#damejidlo-siroky 


přidejte na:

15. 01. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář