Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Rybí festival

Milovníci ryb a jižanské kuchyně zbystřete! Podzimní gastro-kulturní sezona s sebou přináší druhý ročník Rybího festivalu, který se uskuteční v sobotu 15. září 2012 v pražské Holešovické tržnici v prostoru před restaurací Mercato. Pro návštěvníky je připraven bohatý denní i večerní doprovodný program, který zabaví celou rodinu. K ochutnání budou různé druhy mořských ryb ve středomořské úpravě, se kterou všem nadšených amatérským kuchařům ochotně poradí tým profesionálů z předních pražských restaurací. Díky krytému prostoru se festival stane vhodným zpestřením víkendu za každého počasí.

61236_medium

„Rybí festival navazuje na akci podobného konceptu, která se v tržnici uskutečnila před necelým rokem, a navštívilo ji přes 3000 lidí. Letos jsme rozšířili sortiment i program, takže se návštěvníci mohou těšit nejen na speciality z mořských ryb a ochutnávku nového středomořského menu restaurace Mercato, ale také na porcování čerstvého tuňáka či se inspirovat tradičními jižanskými recepty,“ říká jeden z pořadatelů a majitel společnosti Chorvatské ryby Marko Šuto. Už dvacet let dováží jeho rodinná firma do Česka úlovky chorvatských rybářů, které také prodává v hale 22 Pražské tržnice a na farmářských trzích. Jako jediný dovozce se může pochlubit certifikátem o datu výlovu, který zaručuje tu nejvyšší čerstvost nabízených produktů. Zákazníci tak mají jistotu, že mezi výlovem ryb a dobou, kdy jsou nabízeny k přímému prodeji, neuplynulo více než 24 hodin.

61237_mediumA právě z Jadranu čerstvě vylovení mečouni, mořští ďasové, ropušnice, sardinky, ančovičky, pražmy a mořští vlkové budou hlavní položkou festivalového menu. Nebudou chybět ani mořské plody jako jsou kalamáry, krevety, langusty, sépie a mnoho dalších. Pro náročné je připraven výběr prvotřídních velkých čerstvých ryb „z udice“, které bude možné si koupit syrové nebo upravené dle tradičních receptur v podání kuchařského týmu z předních pražských (Da Emanuel, Kogo, La Terasa) a zahraničních restaurací.

Neméně bohatý bude i doprovodný program. Pro nejmenší je přichystána Dětská škola vaření s velkým dětským koutkem, kde se malí kuchtíci naučí připravovat rybí filé nebo péct vlastnoručně vyrobenou pizzu. Obyvatele podmořské říše si budou moci také nakreslit nebo je prostřednictvím zábavné soutěže poznávat. Dospělí zase ocení poutavou kulinářskou show, během které se naučí čistit, vykosťovat a filetovat ryby tak, aby výsledkem byla neodolatelná lahůdka.

61238_mediumFestivalové menu doplní saláty z ryb a plodů moře, nakládané, marinované
a uzené ryby, rybí polévka Bouillabaise, fritované pokrmy jako např. pražené sardinky, ančovičky, parmice, hejci a kalamáry nebo grilované ryby a mořské plody.
Zkrátka nepřijdou ani milovníci guláše, který bude připraven z různých druhů ryb, slávek a krevet "na buzaru", rizot a těstovin s plody moře. Dokonalou atmosféru Středomoří pak umocní ochutnávka středomořských vín a živá hudba z Itálie, Chorvatska a Španělska.

Příjemným překvapením bude zajisté i cenová dostupnost lahůdek z ryb, výtečné pokrmy budou k dostání již od 50 Kč.



Další informace naleznete na:
www.holesovickatrznice.cz

Fotogalerie

Šéfredaktor

07. 09. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře