Rychlá pomoc od zácpy. Pomůže příroda i změna jídelníčku

Zácpa je jedním z nejrozšířenějších zažívacích problémů. Vyprazdňovací návyky jsou u každého člověka jiné. Někomu se stačí vyprázdnit jednou denně, jiný je zvyklý na jinou frekvenci. Zbystřit je třeba v případě, jestliže se jedná o tři stolice za týden, je tvrdá, hrudkovitá či suchá, nebo když se jedná o velké namáhání či bolest při vyprazdňování.

Mezi varovné příznaky, které je vhodné konzultovat s lékařem, patří krev ve stolici, krvácení z konečníku, velká bolest břicha, náhlá změna ve stolici, nevysvětlitelné hubnutí, bolest v dolní části zad, zvracení, horečka.

Pomáhá změna jídelníčku

Nejjednodušším a nejrychlejším způsobem, jak zácpě předcházet a léčit ji, je změna jídelníčku a pravidelný pohyb. Především je třeba se zaměřit na dostatečné množství vlákniny. K potravinám, které ji hodně obsahují, se řadí syrové ovoce a zelenina, celozrnné výrobky, fazole, sušené švestky, otruby. Rychlá pomoc od zácpy. Pomůže příroda i změna jídelníčku
Denní příjem vlákniny by se měl pohybovat mezi 25 až 30 gramy. Každý den vypijte 1,5 až 2 litry neslazených tekutin, abyste hydratovali tělo. Pít se doporučuje průběžně, ne najednou velké množství. Při špatné funkci střev je dobré užívat kyselinu pantotenovou. V lékárně je k dostání pod názvem Pantenol tabl. 100 mg, denně dvě tablety najednou. Je možné i cucat, zlepší se stav sliznice v ústech a hltanu.

Přírodní léky

Někomu proti zácpě pomáhají kopřivy vyvařené v mléce. Na čaj proti zácpě budete potřebovat nať řebříčku, nať macešky, nať čubetu, květ heřmánku, list senny, kůru krušiny olšové a listy máty peprné, vše po 30 g. Horký odvar z této směsi – 1 lžíce na čtvrt litru vody – pijte vždy večer.
Přírodní lék si připravíte také ze 150 g datlí bez pecek (asi 1 šálek) a 150 g švestek bez pecek (1 šálek). Obě suroviny nakrájíte na malé kousky, dáte do 1 a půl šálku vařící vody a vaříte do zhoustnutí. Každý den se užívá jedna lžíce.

Výborným prostředkem na zácpu je také lněné semeno. Celá semena se rozkoušou, nebo se čerstvě umelou a přidají do jogurtu, tvarohu či marmelády.

přidejte na:
Šéfredaktor

12. 07. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář