Rychlé letní dezerty

Rychlé letní koláče Nemusíte být zrovna vyučení cukráři, abyste si doma vytvořili skvělý moučník pro zahradní grilování nebo obyčejné nedělní odpoledne. Nikdo nechce při slunečném dni strávit v kuchyni věčnost, proto si léto žádá dezerty jednoduché, rychlé, ale přesto takové, které se budou rozplývat na jazyku. Načerpejte u nás inspiraci!

 

I když všichni víme, že bublanina od maminky je parádní pochoutka, nebojte se vyzkoušet něco, co jste ještě nepekli. Stálicemi mezi oblíbenými moučníky jsou cheesecaky, Pavlovy, crumble, clafoutis, galetky (recept na galetku najdete v článku o rebarboře), tvarohové dorty a další a další sladké dobroty, které slibují úspěch v podobě spokojených bříšek strávníků. Pokud jste ještě nic z výše zmíněného nevyzkoušeli, máme pro vás dva recepty na rychlé dezerty, které vám určitě zachutnají.

Třešňový clafoutis

Rychlé letní koláče Klasický francouzský letní dezert, na kterém si pochutnáte a zároveň vám nezabere příliš mnoho času. Pokud se chcete držet původní francouzské receptury, nemusíte třešně zbavovat pecek, ale pokud budete dezert podávat i dětem, asi bude vypeckování lepší variantou. Hotový clafoutis se obvykle podává ještě teplý a pocukrovaný a je ideální podávat ho spolu se sladkými víny nebo se šlehačkou. 

Ingredience:

400 g třešní
50 g mandlové mouky
40 g hladké pšeničné mouky
80 g třtinového cukru moučka
1 vanilkový lusk (nebo klidně i lžičku vanilkového extraktu)
2 vejce
250 ml smetany (31 %)
špetka soli

Jak na to?

Připravenou formu si vymažte máslem (nejlepší je použít kulatou formu o průměru cca 24 cm) a pak do ní naskládejte vypeckované třešně. V míse pak smíchejte suché ingredience (mouka, cukr, špetka soli). Pokud přidáváte vanilkový lusk, můžete ho přimíchat k sypkým ingrediencím, pokud extrakt, nechte si ho raději na později. Přidejte vejce a pak smetanu (a teď přichází čas na vanilkový extrakt). Vše důkladně promíchejte, ať se vám nevytvoří hrudky. Těsto je celkem řídké, ale toho se nelekejte, tak to má být! Nalijte směs na třešně a dejte péct do trouby na 180 °C asi na 30 min. Kontrolujte špejlí, abyste věděli, kdy je koláč hotový.

Citronový meringue pie 

Osvěžující „pusinkový“ koláč s citronovým podkladem vám zabere ani ne hodinku času. Tento koláč se někdy nazývá také francouzský a je úžasný jak chuťově, tak i na pohled. Časově náročnější, ale neméně chutný je meringue s letním ovocem, který je opět skvělou volbou moučníku.

 

Rychlé letní koláče Ingredience na těsto:

225 g hladké mouky (může být i špaldová)
3 lžíce moučkového cukru (třtinového nebo obyčejného)
140 g studeného másla
1 žloutek
asi 2 lžíce studené vody
Citronová náplň:

3 žloutky
180 g cukru krupice
75 g kukuřičného škrobu
300 ml vody
125 ml šťávy z citronu
2 lžičky citronové kůry z nechemicky ošetřených citronů
60 g másla

Sněhová pokrývka koláče:

4 bílky
6 lžic třtinového cukru
špetka soli

Jak na to?

Připravte si koláčovou formu o průměru asi 24 cm a vymažte ji máslem. Poté si přes síto prosejte mouku a moučkový cukr. Přidejte máslo a žloutek a začněte tvarovat těsto. Postupně přilejte dvě lžíce studené vody a těsto pořádně propracujte. Hotové těsto, které by se nemělo drobit, zabalte do potravinové folie a dejte asi na 15 minut odpočinout do lednice. Odpočaté těsto pak vyválejte do tvaru koláčové formy a přikryjte jej alobalem, abyste mohli do alobalu následně nasypat rýži nebo fazole na zatížení těsta (prevence proti nevzhledným bublinám v upečeném korpusu). Dejte péct asi na 10 minut při 180 °C. Poté vytáhněte z trouby, sejměte alobal a pečte dalších 10 minut už bez něj.


Pro přípravu náplně si nachystejte nastrouhanou citronovou kůru a vymačkanou šťávu. Do hluboké pánve nebo menšího hrnce si pak nalijte šťávu z citronu, kůru, kukuřičný škrob a vodu a na středním plameni vařte. Jakmile začne směs houstnout, stáhněte plamen, vmíchejte tři žloutky a máslo, pořádně smíchejte a odstavte hrnec z plotny. Nechte náplň vychladnout a pak ji dejte do formy, na již upečené těsto.


Úplně nakonec vás čeká příprava sněhové pokrývky koláče. Vyšleháte si bílky s cukrem a špetkou soli a hotovým sněhem přikryjete koláč tak, aby vypadal, že je zasypaný sněhem. Hotový koláč dejte péct na 170 °C po dobu asi 5-10 minut, dokud sněhová pokrývka nechytne lehounký nádech karamelové barvy.

přidejte na:
Baara

15. 07. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář