S chytrým jídelníčkem se dostanete rychle do formy

Přepískli jste o Vánocích životosprávu a chcete začít od nového roku s čistým štítem? Zkuste svatou trojici: Hodně tekutin, jedno teplé jídlo denně a hlavně vychutnávat. Úspěch zaručen!

Pitný režim

62152_mediumVoda, voda, voda… Už vám taky leze krkem? Není se čemu divit. Kdo by jí také holdoval uprostřed zimy. Ale vůbec to neznamená, že musíte přešaltovat pouze k horkým čajům. Experimentujte. Zkusili jste si už ohřát třeba pomerančový džus? Ochuťte si ho skořicí, hřebíčkem, anýzem a badyánem a hned máte alternativu ke svařáku. Samozřejmě nelze ho pít denně po litrech, ale když vás honí mlsná na zbytky cukroví, zdravější a stejně chutnou variantu nenajdete.

Už jste také slyšeli úsloví, že hlad je převlečená žízeň? Nejde o slogan věčných dietářek. Dejte si předsevzetí, že jakmile vám začne kručet v břiše a vy nakročíte k lednici případně rychlému občerstvení, zastavte a napijte se. Stačí deci. Na chvíli se vám uleví, doplníte tekutiny a v mezičase vymyslíte, co rozumného pozřít.

Nenuťte se

Dvakrát třikrát odpor přemůžete, ale co dál? Proto pokud vám nechutnají rýžové chlebíčky či rybí filé, nejezte je. Dejte si místo nich třeba celozrnné pečivo a olejovky. Uvidíte, že vám poskytnou stejnou službu. Zdravě zasytí a ještě si pochutnáte.

Chybí vám nápady? Zajděte si pro inspiraci do některé z vegetariánských restaurací, které jsou vyhlášené svým uměním připravit zdravé, originální a v naprosté většině případů i dietní jídlo vybrané chuti. Pokud máte přece jen pochybnosti, dejte si poloviční porci. Ušetříte a neodejdete od stolu jak žok.

Zelenina v zimě?

62153_mediumAno! Děsí-li vás představa ledového salátu stejně jako vody, dejte si zeleninu dušenou, upravenu v páře či lehce orestovanou na pánvi. Pokud ji upravíte šetrně, zůstane v ní zachována celá řada vitamínů a minerálů a ještě splníte třetí povinnost – jedno teplé jídlo denně. V zimě je to naprostá nutnost. Zahřeje vás, zasytí a zklidní. Pokud si ho připravíte například na lehké omáčce, čas ušetřený vařením pak oceníte při samotné večeři, kdy je záhodno pokrm pomalu vychutnávat. Na trhu je k dostání řada omáček rozličných příchutí a hlavně bez konzervačních látek, ke kterým stačí lehce orestovat zeleninu s kousky masa – pokud preferujete lehčí variantu jídla. Jestliže rádi večeříte s přílohami, uvařte si k tomu ještě celozrnnou rýži.

Vůně exotiky nenudí

Například v řadě omáček od Spak najdete mnoho příchutí – od lehkých sladkokyselých (např. Szechuan), tmavých exotických (Čínská s houbami), aromatických na přelití zeleniny a brambor (Česneková, Křenová) až po hutnější krémové (Kokos kari, Thai kari). Záleží na chutích každého, a zda jste na redukční či udržovací dietě nebo si prostě jen chcete dát zdravé a teplé jídlo, které je hotové za pár minut a na jeho přípravu vám stačí dva kousky nádobí. Nemusíte zůstat jen u masa a rýže. Vyzkoušejte třeba ostrou Thai kari omáčku s čočkou a kořenovou zeleninou. Nápadům a variantám se meze nekladou. Důležité je, aby vám jídlo chutnalo, nenudilo a ještě přispělo k vašemu zdraví.

přidejte na:
Šéfredaktor

16. 01. 2013

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář