Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Sezamová semínka

Sezam sa pre jeho obsah minerálnych látok považuje za multiminerálnu potravinu. Obsahuje veľké množstvo vápnika, horčíka, železa, draslíka a fosforu. Z vitamínov to je tiamín /B1/, riboflavín /B2/, niacín /B3/, vitamín E - lecitín a karotény. Priaznivo ovplyvňuje vysoký krvný tlak, fytosteroly znižujú cholesterol. Unikátnymi zložkami sú sezamín a sezamolin, ktoré pomáhajú pečeni pred poškodením, podporujú pamäť a pôsobia antidepresívne. Doporučuje sa tehotným ženám, chudokrvným pacientom, vysoký obsah zinku zlepšuje imunitu a metabolizmus pri ochorení očí, vlasov, sliznice, kože a nechtov. Semienka obsahujú 35 - 59% oleja, ktorý keď sa lisuje za studena, kvalitou prevyšuje aj olivový. Je ľahko stráviteľný a má vysokú teplotu horenia, preto je vhodný na tepelnú úpravu. Semienka sa melú na pastu známu ako Tahiny, v Japonsku sa zo sezamových semienok vyrába sezamové tofu. Asýrska legenda hovorí, že keď sa bohovia stretli, aby stvorili svet, tak sa napili vína zo sezamových semienok. Predpokladá sa, že pochádza z Indie. Sezam bol prvou rastlinou, z ktorej sa lisoval olej. Pred použitím semienka vždy ovoniame alebo ochutnáme, či nie sú horké. Skladujeme ich vo vzduchotesnej nádobe v chladničke alebo mrazničke, inak rýchlo zhorknú.

uschi3

15. 06. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře