Sezóna burčáku je tady: Podle čeho si jej vybrat a čemu se vyvarovat?

Burčák láká každoročně široké spektrum lidí. Jeho sladká chuť s jemně perlivým dozvukem se totiž pro mnoho z nás stala jakýmsi symbolickým zakončením léta. Pokud si chcete letos sklenku částečně zkvašeného moštu dopřát i vy, měli byste si při jeho výběru dávat pozor hned na několik věcí.

BURČÁK NENÍ DRUH VÍNA

Lidé se často mylně domnívají, že je burčák druh vína. To ale není pravda, protože se jedná o zkvašenou šťávu z hroznů. Kvalitní burčák se vyrábí z odkaleného moštu, který neobsahuje žádné pesticidy nebo jiné chemikálie. 

První dozrávají bílé odrůdy a teprve poté můžete ochutnat burčák z modrých odrůd. To, z jaké odrůdy je burčák vyroben, závisí hlavně na období dozrávání. Nejdříve se většinou zpracovává odrůda Irsai Oliver, Müller Thurgau a teprve poté se dostává na řadu Veltlínské zelené, Muškát moravský nebo Chardonnay. Během druhé poloviny září dozrávají modré odrůdy, ze kterých se vyrábí růžový nebo červený burčák.

Burčák můžete pít hned v několika jeho stádiích:Sezóna burčáku je tady: Podle čeho si jej vybrat a čemu se vyvarovat?

  • Sladký (vyšší obsah cukru než alkoholu a chutí připomíná opravdový mošt)

  • Ve varu (cukr a alkohol je na stejné úrovni a kvasinky v maximální činnosti)

  • Po zlomení (vyšší obsah alkoholu než cukru a vystupují kyseliny)

  • Mydliňák (cukr zaniká a kyselost sílí)

  • Mladé víno (chuť připomínající víno, ustupuje kal)

JAK POZNAT KVALITNÍ BURČÁK

První, co by vás mělo na burčáku upoutat je jeho barva. Ta by měla připomínat okr s jemně nahnědlým odstínem. Toužíte-li po sladší verzi, vyhněte se zakaleným lahvím, protože v těch je obsah cukru nižší).

Ke kvalitnímu burčáku patří jemná dochuť droždí, kterou způsobují kvasinky a drobné usazeniny na dně láhve. 

POZITIVNÍ ÚČINKY BURČÁKU

Burčák stejně jako pivo obsahuje celou řadu vitaminu skupiny B, které pomáhají ke zdravému stavu pokožky, trávení a bojují proti únavě. Mimo jiné v sobě burčák nese látky, které posilují srdce a zlepšují jeho činnost. 

Kvašený zázrak obsahuje celou řadu stopových prvků zinku a železa. Dále také kvasinky a bakterie, které se starají o zdravou funkci trávicího ústrojí a obsahují i bílkoviny.

TIP: Pokud jste burčák dříve nekonzumovali, měli byste začít s málem. Při zvýšeném množství můžeme mít totiž projímavé účinky.

JAK S BURČÁKEM ZACHÁZET DOMA

O burčák se nemusíte nijak zvlášť starat. Přesto byste měli brát na zřetel, že se jedná o nápoj, který stále pracuje a kvasí. Z toho důvodu byste jej měli pravidelně povolovat víčko. V jiném případě by vám mohl snadno vybouchnout v lednici.

přidejte na:
Šéfredaktor

23. 10. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář