Sezónní jídelníček aneb co si dopřát v červnu na stole

Letní období je tady a my si konečně i v kuchyni můžeme dopřát hezky rozmanitého jídelníčku. Do obchodů se nám konečně dostává první ovoce a celá řada skvělé zeleniny. Pokud navíc patříte mezi lidi, kteří preferují lokální stravování, červen je skvělým obdobím pro zamrazení a zavařování. 

ČERSTVÉ OVOCE V ČERVNUSezónní jídelníček aneb co si dopřát v červnu na stole

  • Jahody,

  • Třešně,

  • Višně.

ČERSTVÁ ZELENINA V ČERVNU

  • Okurka,

  • Hrášek,

  • Květák,

  • Karotka,

  • Rajčata.

JAK POSTUPOVAT PŘI ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE?

Celá řada lidí se rozhodne pro zavařování až na konci sezóny, když mnoho čerstvého ovoce je nenávratně pryč. Pokud chcete mít i v zimním období rozmanitý jídelníček, zkuste si zavařování přes léto!

POSTUP ZAVAŘOVÁNÍSezónní jídelníček aneb co si dopřát v červnu na stole

Pamatujte na to, že ovoce (nebo i zelenina), které se chystáte zavařit musí být čerstvé a kvalitní. Jenom tak si zajistíte dlouhou trvanlivost výrobku a skvělou chuť. 

Ovoce omyjte a nechte okapat. Poté opatrně vložte do připravené sklenice. Snažte se ovoce klást těsně vedle sebe, ale vyvarujte se mačkání nebo zbytečnému tlaku. Podle sladkosti přidejte cukr a vodu. Cukrová voda by měla zakrýt kompletně celé ovoce. 

Doba zavařování trvá 15 – 30 min podle druhu zvoleného ovoce (při teplotě 80 – 90 stupňů). Zavařeninu nechte poté v klidu vychladnout, ideálně víčkem dolů.

PRO LEPŠÍ CHUŤSezónní jídelníček aneb co si dopřát v červnu na stole

  • Hrušky a jablka můžete zavařovat s kořením,

  • Bobulovité ovoce se do sklenic plní spolu s cukrem a je třeba jej nechat chvíli odležet, aby se částečně rozpustil,

  • Méně sladké ovoce zalijte cukerným roztokem,

  • Pro lepší chuť můžete do cukerného roztoku přidat pár kapek alkoholu,

  • Tvrdé ovoce si nejprve předvařte v cukerném roztoku (stačí 5 – 10 min) a poté vkládejte do sklenic.

TIPY PRO ZAVAŘOVÁNÍ

  • Ovoce plňte 2 cm pod okraj,

  • Víčko nedotahujte příliš pevně jinak dojde k jeho poškození,

  • Zavařené ovoce uchovejte v chladu a ve tmě,

  • Nezapomeňte si své výrobky nadepsat názvem a datem.

 

přidejte na:
Šéfredaktor

03. 06. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář