Letní období je tady a my si konečně i v kuchyni můžeme dopřát hezky rozmanitého jídelníčku. Do obchodů se nám konečně dostává první ovoce a celá řada skvělé zeleniny. Pokud navíc patříte mezi lidi, kteří preferují lokální stravování, červen je skvělým obdobím pro zamrazení a zavařování.
ČERSTVÉ OVOCE V ČERVNU
-
Jahody,
-
Třešně,
-
Višně.
ČERSTVÁ ZELENINA V ČERVNU
-
Okurka,
-
Hrášek,
-
Květák,
-
Karotka,
-
Rajčata.
JAK POSTUPOVAT PŘI ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE?
Celá řada lidí se rozhodne pro zavařování až na konci sezóny, když mnoho čerstvého ovoce je nenávratně pryč. Pokud chcete mít i v zimním období rozmanitý jídelníček, zkuste si zavařování přes léto!
POSTUP ZAVAŘOVÁNÍ
Pamatujte na to, že ovoce (nebo i zelenina), které se chystáte zavařit musí být čerstvé a kvalitní. Jenom tak si zajistíte dlouhou trvanlivost výrobku a skvělou chuť.
Ovoce omyjte a nechte okapat. Poté opatrně vložte do připravené sklenice. Snažte se ovoce klást těsně vedle sebe, ale vyvarujte se mačkání nebo zbytečnému tlaku. Podle sladkosti přidejte cukr a vodu. Cukrová voda by měla zakrýt kompletně celé ovoce.
Doba zavařování trvá 15 – 30 min podle druhu zvoleného ovoce (při teplotě 80 – 90 stupňů). Zavařeninu nechte poté v klidu vychladnout, ideálně víčkem dolů.
PRO LEPŠÍ CHUŤ
-
Hrušky a jablka můžete zavařovat s kořením,
-
Bobulovité ovoce se do sklenic plní spolu s cukrem a je třeba jej nechat chvíli odležet, aby se částečně rozpustil,
-
Méně sladké ovoce zalijte cukerným roztokem,
-
Pro lepší chuť můžete do cukerného roztoku přidat pár kapek alkoholu,
-
Tvrdé ovoce si nejprve předvařte v cukerném roztoku (stačí 5 – 10 min) a poté vkládejte do sklenic.
TIPY PRO ZAVAŘOVÁNÍ
-
Ovoce plňte 2 cm pod okraj,
-
Víčko nedotahujte příliš pevně jinak dojde k jeho poškození,
-
Zavařené ovoce uchovejte v chladu a ve tmě,
-
Nezapomeňte si své výrobky nadepsat názvem a datem.