Skoncujte s chutí na sladké. Hlídejte si krevní cukr

Jestli vás zrovna honí mlsná, nejspíš na tom podstatný díl viny nese špatně poskládaný jídelníček plný rychlých sacharidů. Ty vám rozhazují hladinu krevního cukru a vhání vás do začarovaného kruhu nezvladatelných chutí na vše sladké nebo kalorické. Víme, jak z něj ven.

Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie a naše tělo je k životu potřebuje. Hodně ale záleží na tom, po jakých zrovna sáhnete. Ty jednoduché neboli rychlé vás sice bleskově nabijí energií, protože je tělo nemusí štěpit a může je rovnou vyslat do buněk, ale jejich přemíra v jídelníčku vede k únavě, malátnosti a výkyvům nálad. O kilech navíc a zubním kazu ani nemluvě. Rychlé cukry najdete nejen ve sladkostech a slazených nápojích, ale také v bílém pečivu a ve většině průmyslově vyráběných potravin. Ze všeho nejdřív se tedy rozlučte právě s nimi. Odměnou vám paradoxně bude více energie a také lepší nálada i postava.

50–55 % denního energetického příjmu by mělo pocházet ze sacharidů. Podíl těch rychlých by neměl překročit 10 %.

Hlídejte si glykemický indexSkoncujte s chutí na sladké. Hlídejte si krevní cukr

Dokud nebudete mít pod kontrolou hladinu krevního cukru, nezbavíte se ani věčné chuti na sladké nebo nezdravé. Po rychlých sacharidech totiž člověk nejvíc baží ve chvíli, kdy se hladina krevního cukru prudce propadne. Tělo se tak instinktivně snaží rychle doplnit zásoby energie, což se mu pomocí čokoládové tyčinky sice na chvilku opravdu podaří, ovšem za cenu toho, že hladina krevního cukru nejprve prudce stoupne, aby vzápětí stejně divoce klesla. Výsledkem je další nával vlčího hladu a chutí na všechno, čemu bychom se měli vyhýbat. Ze začarovaného kruhu se dá vystoupit jedině tak, že rychlé sacharidy vyměníte za ty komplexní neboli pomalé. Najdete je například v luštěninách, rýži natural, celozrnném pečivu či těstovinách. Jelikož tělu trvá, než si takové sacharidy rozštěpí na jednoduchou glukózu, která zásobuje buňky energií, hladina krevního cukru se po nich zvedá pozvolna, ale také pozvolna klesá. To znamená, že vám energie z toho, co jste snědli, nejen vydrží mnohem déle, ale také vás přestanou pronásledovat chutě na sladké. Glykemický index neboli údaj o tom, nakolik která potravina zvedá hladinu krevního cukru, vám při tom poslouží jako spolehlivé vodítko. Čím nižší je, tím lépe pro vás.

přidejte na:
Šéfredaktor

13. 07. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář