Smetanovo-hruškovým koláčem rozhodně potěšíte nejen svou rodinu ;-)
Ingredience:
- smetana
- hrušky
- moučkový cukr
- mouka
- vajíčko
- žloutek
- máslo
Hrušky oloupeme, zbavíme jader, a nakrájíme na tenké plátky. K hruškám přidáme moučkový cukr, přilijeme půlku smetany, zamícháme a necháme odležet v lednici. Nyní si připravíme těsto. Mouku si vysypeme na vál, uprostřed uděláme důlek, do kterého vysypeme cukr, přidáme vajíčko, žloutek, máslo a důkladně zpracujeme těsto. Z těsta si oddělíme 1/3 a zbytek vyválíme. Vyválené těsto si přendáme do dortové formy tak, aby okraje přečnívaly. Poté do formy přidáme hrušky. Zbylou třetinu těsta vyválíme na placku velikosti formy, kterou přikryjeme hrušky. V prostředku koláče uděláme nožem díru. Před pečením potřeme koláč žloutkem. Pečeme přibližně 30 minut v rozehřáté troubě na 170 °C. Nakonec vlijte zbytek smetany do díry v koláči. Dobrou chuť!