Snídat či nesnídat s kuchtičkou Mary?

Je 6:30 ráno a váš budík se může radostí zbláznit, vy ale ne. Ještě 10 minut, prosím! A tak posouváte budík znova a znova, než už vám opravdu nic nezbývá a musíte vstát. Anebo při prvním budíku vystřelíte z postele a celí natěšení začnete ranní rutinu?

Ať už se najdete v kterékoli variantě, snídaně je společným jmenovatelem každého rána, nebo by alespoň měla být. Už naše babičky i maminky nám stále opakovaly, že snídaně je základ dne, ale proč to tak je? Proč mám snídat v 5 ráno, když nemám vůbec chuť? Však se přeci najím v práci? Odpověď je jednoduchá, tělo se musí totiž probudit a vstát také.

 

Bez paliva to nejde

Náš metabolismus je živel. Zrychluje se a zpomaluje v závislosti na tom, jak se k němu chováme, jak ho živíme a jestli ho živíme. Představte si, že ráno sednete do auta, ve kterém je zbytek benzínu, ujedete 10 km a auto se zastaví, protože benzín došel. Už ho nerozjedete, dokud benzín nenalijete znova. Stejně tak funguje naše tělo, pokud do něj ráno nenalijeme "pohonné hmoty" metabolismus se zastaví a nenastartuje, dokud nedostane najíst. To se projeví únavou, nedostatkem energie a pozdějším "vlčím hladem". Naše tělo je tak chytré, že si k tomu ještě začne dělat zásoby, protože bůhví, kdy zase něco dostane. 

Věřím, že při některých povoláních a určitém denním rytmu je velmi obtížné snídat, není to ale nemožné, stačí začít den něčím malým, kouskem jablka, sýrem, pokud vás žaludek dále hned tak nepustí a pak přidávat. Věřte, tělo si zvykne na všechno. Pro ty, co mají přece jenom trochu více času jsem se rozhodla ukázat vám tři rychlé varianty snídaně, které vám dodají spoustu energie a nezaberou moc času. 

 

LOW CARB MUFFINY (12 KOUSKŮ):

12–14 ks vajec

hrst baby špenátu (40 g)

10 plátky Schwarzwaldské šunky

1 lžička majoránky

1 lžička oregana

pepř, sůl,

Špenát omyjeme a nasekáme nadrobno, nakrájíme šunku na kousky a vše smícháme s vejci. Přidáme koření, pepř a sůl a vše důkladně promícháme.

Směs rovnoměrně nalijeme do formiček na muffiny, já použila silikonovou formu, a pečeme 20-25 min na 180°C. Můžete přidat i sýr nebo cokoliv vás napadne. Muffiny si můžete udělat večer a na další 3 dny máte vystaráno, v lednici vám totiž v pohodě vydrží.

 

GUACAMOLE 

Guacamole je rychlovka za 5 min, nevydrží ale tak dlouho v lednici jako muffiny, takže doporučuji spotřebovat do druhého dne. Najdete v něm plno rostlinných tuků, které zasytí, vitamín B, C a E a vlákninu, v celozrnném chlebíku pak najdete bílkoviny a pomalé sacharidy.

Na 2-3 porce budete potřebovat:

1 avokádo

hrst cherry rajčat

žitný chléb

sůl, pepř

Pokud máte topinkovač, dejte dva plátky chleba ohřát, pokud ne, nechejte čerstvý. Avokádo oloupejte, vyndejte pecku a rozmačkejte ho vidličkou na drobné kusy, cherry rajčátka nakrájejte na menší kousky a smíchejte je do kupy (můžete také oboje rozmixovat nahrubo). Osolte a opepřete a nandejte na chléb. A máte hotovo.

 

OVERNIGHT VLOČKY

Ti z vás, kteří mají radši sladké snídaně, určitě ocení tuhle rychlovku. Stačí mít nějaký mixer, vločky, chia semínka, ovoce, mléko a nějakou tu skleničku (misku) a máte skoro hotovo :).

Na dvě porce potřebujete:

200 ml rostlinného mléka

ovoce dle chuti (1 banán, 1/2 manga například)

70 g vloček

1 lžíce chia

Rozmixujte ovoce s mlékem (vodou) na smoothie, nasypejte vločky a chia semínka do skleničky a zalijte je smoothie. Skleničku nechejte v lednici přes noc, vše nabobtná a ráno máte vločky hotové.

Věřím, že si vyberete a doufám, že alespoň někteří z vás snídat začnou, věřte mi, že vás za to vaše tělíčko odmění!

Pokud máte chuť projíst se je zdraví, nezapomeňte sledovat IG profil Kuchtička Mary, web "Projez se ke zdraví"  a nebo FB profil Projez se ke zdraví.

přidejte na:
Bára Uhýrková Černá

26. 04. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář