Soutěž Czech Food Cup dorazí na Moravu

Praha, 16. 3. 2010 Gastronomická soutěž Czech Food Cup dorazí tuto sobotu na Moravu. Ve Zlíně se bude konat v pořadí druhé regionální kolo, během kterého mohou lidé zdarma degustovat koprovou omáčku a další regionální speciality.

 

Tato soutěž je součástí projektu Czech Specials aneb Ochutnejte Českou republiku*, který se věnuje popularizaci tradiční české kuchyně. V každém z regionálních kol se mezi sebou utkají restaurace, které mají certifikát Czech Specials. Do Zlína v sobotu přijedou zástupci restaurací z regionů celé Moravy.

 

V každém kole se soutěží vždy se dvěma pokrmy. Prvním je národní specialita, kterou organizátoři pro každé kolo určí a ve Zlíně to tedy bude již zmíněná koprová omáčka. Druhým soutěžním jídlem je regionální specialita, kterou si mohou restaurace zvolit samy a nahradit ji může specialita šéfa kuchyně. Členové poroty** pak posoudí chuť i vzhled všech pokrmů a na základě toho vyberou z každého moravského regionu jednu restauraci, kterou pošlou do celonárodního kola. Svůj názor mohou ovšem říct i návštěvníci soutěže. Ti budou hlasovat, které z jídel jim nejvíce chutnalo, a na základě toho bude vyhlášen vítěz laické veřejnosti.

 

Celou akci doprovodí kulturní program a to v podobě Horňácké cimbálové muziky Petra Mičky a Bartošova dětského folklórního souboru. Dále budou moct návštěvníci Czech Food Cupu ochutnat pravé Valašské Frgály.  Akce se koná za podpory partnerů, společností MAKRO – partner profesionálů a společnosti UNOX (gastrotechnologie).

 

Harmonogram soutěže

Soutěž začala 6. února na veletrhu TOP GASTRO a HOLIDAY WORLD 2010, a to regionálním kolem restaurací z Prahy a Okolí Prahy. Národní specialita určená pro toto kolo byla svíčková na smetaně a do národního kola postoupila za region Praha restaurace FAMA – BAR – Restaurant a za Okolí Prahy Zámecká restaurace zámku Liblice. Po Zlínském kole se soutěž přesune do Pardubic, kde se 27. března utkají kuchaři z Českého Severu, Krkonoš, Českého ráje a Východních Čech. Toto kolo bude ve znamení ovocných knedlíků. V Českých Budějovicích bude mezi sebou 10. dubna soutěžit Vysočina, Šumava a Jižní Čechy a na programu bude česká ryba na kmínu. Plzeň bude 17. dubna hostit týmy ze  Severozápadních Čech, Plzeňska a Západočeských lázní. Soutěžním jídlem bude vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím. První květnový den se pak Karlovy Vary stanou hlavním městem Czech Specials – na kolonádě se uskuteční národní finále, během kterého se bude ochutnávat rajská. Vítězná restaurace získá poukázku ve výši 55 555 korun.

 

 

*Czech Specials

Projekt Ochutnejte Českou republiku s mezinárodním názvem Czech Specials (www.CzechSpecials.cz nebo www.ochutnejtecr.cz), na kterém CzechTourism spolupracuje s Asociací hotelů a restaurací a Asociací kuchařů a cukrářů, se věnuje propagaci tradiční české kuchyně. Jeho cílem je obnovit prestiž české gastronomie a vybudovat z ní jeden ze stěžejních marketingových produktů pro propagaci turistického potenciálu Česka na národní úrovni i v zahraničí. Certifikované restaurace nabízející národní a regionální jídla turista pozná podle loga Czech Specials, jejich seznam je k dispozici také na zmíněných webových stránkách.

 

**Členové odborné poroty

Dagmar Janatová - majitelka cateringové společnosti Patriot X, spisovatelka, držitelka 2. místa o nejlepší český knedlík 2009

Pavel Kudrna - moderátor Českého rozhlasu Praha

Andrea Pfeffer-Ferklová -  generální ředitelka Grandhotelu Pupp Karlovy Vary

Dana Daňová – ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Morava

Hynek Steska – náměstek primátorky města Zlín

Jiřina Dienstbierová – ředitelka Rady pro mezinárodní vztahy, spoluorganizátorka soutěže o nejlepší český houskový knedlík

Zástupci firem Unox a Makro

 

 

 

Více informací:

Pavel Klicpera

vedoucí oddělení marketingových projektů

CzechTourism

e-mail: ochutnejteCR@czechtourism.cz

více informací o projektu na portálu: www.ochutnejteCR.cz

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 03. 2010


Další články

Přidat komentář