Praha, 16. 3. 2010 Gastronomická soutěž Czech Food Cup dorazí tuto sobotu na Moravu. Ve Zlíně se bude konat v pořadí druhé regionální kolo, během kterého mohou lidé zdarma degustovat koprovou omáčku a další regionální speciality.
Tato soutěž je součástí projektu Czech Specials aneb Ochutnejte Českou republiku*, který se věnuje popularizaci tradiční české kuchyně. V každém z regionálních kol se mezi sebou utkají restaurace, které mají certifikát Czech Specials. Do Zlína v sobotu přijedou zástupci restaurací z regionů celé Moravy.
V každém kole se soutěží vždy se dvěma pokrmy. Prvním je národní specialita, kterou organizátoři pro každé kolo určí a ve Zlíně to tedy bude již zmíněná koprová omáčka. Druhým soutěžním jídlem je regionální specialita, kterou si mohou restaurace zvolit samy a nahradit ji může specialita šéfa kuchyně. Členové poroty** pak posoudí chuť i vzhled všech pokrmů a na základě toho vyberou z každého moravského regionu jednu restauraci, kterou pošlou do celonárodního kola. Svůj názor mohou ovšem říct i návštěvníci soutěže. Ti budou hlasovat, které z jídel jim nejvíce chutnalo, a na základě toho bude vyhlášen vítěz laické veřejnosti.
Celou akci doprovodí kulturní program a to v podobě Horňácké cimbálové muziky Petra Mičky a Bartošova dětského folklórního souboru. Dále budou moct návštěvníci Czech Food Cupu ochutnat pravé Valašské Frgály. Akce se koná za podpory partnerů, společností MAKRO – partner profesionálů a společnosti UNOX (gastrotechnologie).
Harmonogram soutěže
Soutěž začala 6. února na veletrhu TOP GASTRO a HOLIDAY WORLD 2010, a to regionálním kolem restaurací z Prahy a Okolí Prahy. Národní specialita určená pro toto kolo byla svíčková na smetaně a do národního kola postoupila za region Praha restaurace FAMA – BAR – Restaurant a za Okolí Prahy Zámecká restaurace zámku Liblice. Po Zlínském kole se soutěž přesune do Pardubic, kde se 27. března utkají kuchaři z Českého Severu, Krkonoš, Českého ráje a Východních Čech. Toto kolo bude ve znamení ovocných knedlíků. V Českých Budějovicích bude mezi sebou 10. dubna soutěžit Vysočina, Šumava a Jižní Čechy a na programu bude česká ryba na kmínu. Plzeň bude 17. dubna hostit týmy ze Severozápadních Čech, Plzeňska a Západočeských lázní. Soutěžním jídlem bude vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím. První květnový den se pak Karlovy Vary stanou hlavním městem Czech Specials – na kolonádě se uskuteční národní finále, během kterého se bude ochutnávat rajská. Vítězná restaurace získá poukázku ve výši 55 555 korun.
*Czech Specials
Projekt Ochutnejte Českou republiku s mezinárodním názvem Czech Specials (www.CzechSpecials.cz nebo www.ochutnejtecr.cz), na kterém CzechTourism spolupracuje s Asociací hotelů a restaurací a Asociací kuchařů a cukrářů, se věnuje propagaci tradiční české kuchyně. Jeho cílem je obnovit prestiž české gastronomie a vybudovat z ní jeden ze stěžejních marketingových produktů pro propagaci turistického potenciálu Česka na národní úrovni i v zahraničí. Certifikované restaurace nabízející národní a regionální jídla turista pozná podle loga Czech Specials, jejich seznam je k dispozici také na zmíněných webových stránkách.
**Členové odborné poroty
Dagmar Janatová - majitelka cateringové společnosti Patriot X, spisovatelka, držitelka 2. místa o nejlepší český knedlík 2009
Pavel Kudrna - moderátor Českého rozhlasu Praha
Andrea Pfeffer-Ferklová - generální ředitelka Grandhotelu Pupp Karlovy Vary
Dana Daňová – ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Morava
Hynek Steska – náměstek primátorky města Zlín
Jiřina Dienstbierová – ředitelka Rady pro mezinárodní vztahy, spoluorganizátorka soutěže o nejlepší český houskový knedlík
Zástupci firem Unox a Makro
Více informací:
Pavel Klicpera
vedoucí oddělení marketingových projektů
CzechTourism
e-mail: ochutnejteCR@czechtourism.cz
více informací o projektu na portálu: www.ochutnejteCR.cz