Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Soutěž Czech Food Cup dorazí na Moravu

Praha, 16. 3. 2010 Gastronomická soutěž Czech Food Cup dorazí tuto sobotu na Moravu. Ve Zlíně se bude konat v pořadí druhé regionální kolo, během kterého mohou lidé zdarma degustovat koprovou omáčku a další regionální speciality.

Tato soutěž je součástí projektu Czech Specials aneb Ochutnejte Českou republiku*, který se věnuje popularizaci tradiční české kuchyně. V každém z regionálních kol se mezi sebou utkají restaurace, které mají certifikát Czech Specials. Do Zlína v sobotu přijedou zástupci restaurací z regionů celé Moravy.

V každém kole se soutěží vždy se dvěma pokrmy. Prvním je národní specialita, kterou organizátoři pro každé kolo určí a ve Zlíně to tedy bude již zmíněná koprová omáčka. Druhým soutěžním jídlem je regionální specialita, kterou si mohou restaurace zvolit samy a nahradit ji může specialita šéfa kuchyně. Členové poroty** pak posoudí chuť i vzhled všech pokrmů a na základě toho vyberou z každého moravského regionu jednu restauraci, kterou pošlou do celonárodního kola. Svůj názor mohou ovšem říct i návštěvníci soutěže. Ti budou hlasovat, které z jídel jim nejvíce chutnalo, a na základě toho bude vyhlášen vítěz laické veřejnosti.

Celou akci doprovodí kulturní program a to v podobě Horňácké cimbálové muziky Petra Mičky a Bartošova dětského folklórního souboru. Dále budou moct návštěvníci Czech Food Cupu ochutnat pravé Valašské Frgály.  Akce se koná za podpory partnerů, společností MAKRO – partner profesionálů a společnosti UNOX (gastrotechnologie).

Harmonogram soutěže

Soutěž začala 6. února na veletrhu TOP GASTRO a HOLIDAY WORLD 2010, a to regionálním kolem restaurací z Prahy a Okolí Prahy. Národní specialita určená pro toto kolo byla svíčková na smetaně a do národního kola postoupila za region Praha restaurace FAMA – BAR – Restaurant a za Okolí Prahy Zámecká restaurace zámku Liblice. Po Zlínském kole se soutěž přesune do Pardubic, kde se 27. března utkají kuchaři z Českého Severu, Krkonoš, Českého ráje a Východních Čech. Toto kolo bude ve znamení ovocných knedlíků. V Českých Budějovicích bude mezi sebou 10. dubna soutěžit Vysočina, Šumava a Jižní Čechy a na programu bude česká ryba na kmínu. Plzeň bude 17. dubna hostit týmy ze  Severozápadních Čech, Plzeňska a Západočeských lázní. Soutěžním jídlem bude vepřová pečeně s knedlíkem a se zelím. První květnový den se pak Karlovy Vary stanou hlavním městem Czech Specials – na kolonádě se uskuteční národní finále, během kterého se bude ochutnávat rajská. Vítězná restaurace získá poukázku ve výši 55 555 korun.

*Czech Specials

Projekt Ochutnejte Českou republiku s mezinárodním názvem Czech Specials (www.CzechSpecials.cz nebo www.ochutnejtecr.cz), na kterém CzechTourism spolupracuje s Asociací hotelů a restaurací a Asociací kuchařů a cukrářů, se věnuje propagaci tradiční české kuchyně. Jeho cílem je obnovit prestiž české gastronomie a vybudovat z ní jeden ze stěžejních marketingových produktů pro propagaci turistického potenciálu Česka na národní úrovni i v zahraničí. Certifikované restaurace nabízející národní a regionální jídla turista pozná podle loga Czech Specials, jejich seznam je k dispozici také na zmíněných webových stránkách.

**Členové odborné poroty

Dagmar Janatová - majitelka cateringové společnosti Patriot X, spisovatelka, držitelka 2. místa o nejlepší český knedlík 2009

Pavel Kudrna - moderátor Českého rozhlasu Praha

Andrea Pfeffer-Ferklová -  generální ředitelka Grandhotelu Pupp Karlovy Vary

Dana Daňová – ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Morava

Hynek Steska – náměstek primátorky města Zlín

Jiřina Dienstbierová – ředitelka Rady pro mezinárodní vztahy, spoluorganizátorka soutěže o nejlepší český houskový knedlík

Zástupci firem Unox a Makro

Více informací:

Pavel Klicpera

vedoucí oddělení marketingových projektů

CzechTourism

e-mail: ochutnejteCR@czechtourism.cz

více informací o projektu na portálu: www.ochutnejteCR.cz

Šéfredaktor

18. 03. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře