Možná si říkáte, že není důležité „jak“ a „kde“ jíte, hlavní je přece „co“ jíte, ale věřte, že tak to není. Představte si pořádný steak z pravé hovězí svíčkové s oblíbenou přílohou… „mmm“ krásná představa, viďte. A teď si představte jeho konzumaci v zakouřené místnosti se stolem polepeným žvýkačkami a bůh ví čím dalším. Upřímně si odpovězte, vychutnali byste si ten steak? Jsem si jistá, že ne! I stolování je totiž pro správné vychutnání lahodného pokrmu velmi důležité. Jistě, pokud jíte v restauraci, je důležitý správný výběr, ovšem i u sebe doma můžete z večeře (či jiného denního jídla) udělat společenskou událost.
Jak tedy správně stolovat?
Prostřete a prozřete
Váš stůl by měl být vždy prostřený decentně. Pokud vás bude stolovat více, není vhodné dávat na stůl předměty, které by mohly vadit ve výhledu na spolukonzumenty. Z tohoto důvodu zapomeňte na ohromné kytice či masivní svícny. Příbor vždy pokládejte správně, tedy lžíci a nůž na pravou stranu vidličku na stranu levou. Pokud chystáte více chodů, dbejte na správné pořadí příborů. Nejdál od talíře jsou vždy ty, které se používají jako první (většinou tedy na předkrm). Nejčastější chybou při prostírání jsou ubrousky. Látkové ubrousky si klademe na klín a po jídle použijeme na otření rtů. Takto potřísněný ubrousek přeložíme čistou stranou nahoru a položíme vedle talíře. Papírové ubrousky při jídle necháme ležet vedle talíře na stole a po jeho použití jej položíme pod složený příbor na talíř.
Pár rad na závěr
- Nikdy neodkládejte použitý příbor na ubrus vedle talíře.
- Začněte s jídlem až tehdy, když mají všichni plné talíře.
- Nikdy si nevkládejte nůž do úst.
- Nemluvte s plnými ústy.
- Nefoukejte na jídlo, raději chvilinku počkejte, dokud nebude mít vhodnou teplotu.
- Mezi chody není vhodné kouřit.
- Chleba neukusujte, ale ulamujte.
- A při přípitku nezapomínejte, že se ťuká pouze s vínem a sekty; sklenici s pivem či tvrdý alkohol pouze pozvedáme.
Myslete na to, že pouze tréninkem se z pravidel stanou návyky, které z vás následně udělají příjemnou společnost při jídle.
Týna Ryglová 26. 04. 2023, 20:50