Vánoce nám klepou na dveře a většina lidí pomalu začíná nakupovat první ingredience na vánoční salát. Někteří z nás už mají doma kapra, ať už ve vaně nebo v mrazničce a o napečeném cukroví ani nemluvě. Jak ale vypadá taková štědrovečerní večeře třeba u sousedů v Německu? Španělsku? Nebo třeba Peru??
FRANCIE![]()
Vánoční večere začíná ve Francii až po půlnoční mši a byť se obsah hostiny liší region od regionu, existuje jedna základní surovina, která na stole nikdy nesmí chybět – šampaňské. Na stole se pak často objevují ústřice, uzený losos nebo tradiční slané pohankové palačinky. Hlavní chod se poté skládá z pečené husy s nádivkou z jedlých kaštanů.
NĚMECKO![]()
V Německu se vánoční večeře nepodává na Štědrý den, ale až na Boží hod. Německo je v oblasti vánočních oslav značně podobné nám, Čechům. Na stole se většinou objevuje smažený kapr nebo pečená husa a jako příloha slouží brambory, fazolky, kapusta nebo zelí. Typicky vánoční dezert je pak vánoční štola (sladký hřbet s ovocem a oříšky).
ITÁLIE![]()
Řekne-li člověk slovo Itálie, lidem se často vybaví těstoviny a čerstvé mořské plody. Stejně tak je tomu i na Vánoční hod, kdy všichni Italové usedají ke stolu. Na talířích se objevují variace italských předkrmů, těstovin ryby a pečená masa. Sladkou tečku tvoří dezert panettone (lehké pečivo s rozinkami a kandovanými citrusy, který je dozdobený krémem z mascarpone).
ŠPANĚLSKO
Španělsko si se svou večeří dává poměrně na čas, a tak se na Štědrý večer neusedá ke stolu dřív jak v deset hodin. Hostina začíná s lehkými předkrmy z variací sýrů, uzenin a zeleniny a pokračuje polévkou z mořských plodů. Hlavní chod tvoří malí úhoři, krevety a pečené ryby, ke kterým se podává bílý chřest. Sladkou tečku tvoří marcipánové sušenky.
PERU![]()
Peruánská štědrovečerní večeře je plná šťavnatého ovoce. Jako hlavní chod se zde servíruje pečený krocan (občas nadívaný čerstvým ovocem). Maso se většinou přelívá jablečnou omáčkou a talíř doplňuje saláty spolu s tamales (v páře vařené kukuřičné listy plněné mletým masem a zeleninou).