Štědrovečerní večeře pětkrát jinak

Vánoce nám klepou na dveře a většina lidí pomalu začíná nakupovat první ingredience na vánoční salát. Někteří z nás už mají doma kapra, ať už ve vaně nebo v mrazničce a o napečeném cukroví ani nemluvě. Jak ale vypadá taková štědrovečerní večeře třeba u sousedů v Německu? Španělsku? Nebo třeba Peru??

FRANCIEŠtědrovečerní večeře pětkrát jinak

Vánoční večere začíná ve Francii až po půlnoční mši a byť se obsah hostiny liší region od regionu, existuje jedna základní surovina, která na stole nikdy nesmí chybět – šampaňské. Na stole se pak často objevují ústřice, uzený losos nebo tradiční slané pohankové palačinky. Hlavní chod se poté skládá z pečené husy s nádivkou z jedlých kaštanů.

NĚMECKOŠtědrovečerní večeře pětkrát jinak

V Německu se vánoční večeře nepodává na Štědrý den, ale až na Boží hod. Německo je v oblasti vánočních oslav značně podobné nám, Čechům. Na stole se většinou objevuje smažený kapr nebo pečená husa a jako příloha slouží brambory, fazolky, kapusta nebo zelí. Typicky vánoční dezert je pak vánoční štola (sladký hřbet s ovocem a oříšky).

ITÁLIEŠtědrovečerní večeře pětkrát jinak

Řekne-li člověk slovo Itálie, lidem se často vybaví těstoviny a čerstvé mořské plody. Stejně tak je tomu i na Vánoční hod, kdy všichni Italové usedají ke stolu. Na talířích se objevují variace italských předkrmů, těstovin ryby a pečená masa. Sladkou tečku tvoří dezert panettone (lehké pečivo s rozinkami a kandovanými citrusy, který je dozdobený krémem z mascarpone).

ŠPANĚLSKO

Španělsko si se svou večeří dává poměrně na čas, a tak se na Štědrý večer neusedá ke stolu dřív jak v deset hodin. Hostina začíná s lehkými předkrmy z variací sýrů, uzenin a zeleniny a pokračuje polévkou z mořských plodů. Hlavní chod tvoří malí úhoři, krevety a pečené ryby, ke kterým se podává bílý chřest. Sladkou tečku tvoří marcipánové sušenky.

PERUŠtědrovečerní večeře pětkrát jinak

Peruánská štědrovečerní večeře je plná šťavnatého ovoce. Jako hlavní chod se zde servíruje pečený krocan (občas nadívaný čerstvým ovocem). Maso se většinou přelívá jablečnou omáčkou a talíř doplňuje saláty spolu s tamales (v páře vařené kukuřičné listy plněné mletým masem a zeleninou).

přidejte na:
Šéfredaktor

19. 12. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář