Strava po zimě. Detox není třeba, ale odlehčený jídelníček ano

Po zimě, kdy jsme tělo přirozeně zahřívali hutnějšími a tučnějšími jídly plnými bílkovin, je načase odlehčit jídelníček. Kromě kvalitních potravin váš detox podpoří vše zelené, co právě raší, i kyselá chuť.

Trápit tělo radikálními půsty nebo extrémními detoxy není třeba. Zvlášť pro vytížené jedince může být hladovka čiStrava po zimě. Detox není třeba, ale odlehčený jídelníček ano půst o zeleninových šťávách jen dalším stresem navíc a neudělá jim dobře. Daleko lepší je zařadit do jídelníčku jídla z kvalitních potravin a výrazně omezit nebo zcela vyloučit průmyslově zpracované potraviny, lepek, maso, mléko, tučná a příliš slaná jídla. Vyčistíte střeva a pomůžete játrům v jejich přirozené jarní očistě.

Čistička jater

Játra jako první přichází do styku s látkami přijatými z potravy. Prochází jimi veškerá krev ze střev, vše, co do těla nepatří (zbytky pesticidů, antibiotika, hormony), musí játra zpracovat a poslat žlučí pryč. Právě teď mají co dělat, aby tělo očistila a připravila na teplejší část roku. Jarní alergie, nachlazení, rýmy a chřipky jsou typickými symptomy jara, kdy se organismus snaží zbavit přebytků nahromaděných přes zimu. My mu v tom můžeme jednoduše pomoci i tím, co si naložíme na talíř.

Co jíst na jaře?

Strava po zimě. Detox není třeba, ale odlehčený jídelníček ano Játrům udělá dobře vše zelené, co právě raší – klíčky, ředkvičky, divoké byliny (kopřiva, medvědí česnek), pažitka, rukola, listové saláty, kedlubny, zelený chřest, pórek, koriandr… Ulevuje jim přirozeně kyselá a pikantní chuť (kysané zelí či pickles). Po ránu je uvolní voda s citronem či lžičkou jablečného octa.

Co si z toho vzít?

Po zimě je vhodné odlehčit jídelníček a zařadit do něj zelené potraviny, které podpoří detoxikaci těla. Játra je dobré čistit kvalitními potravinami a omezit průmyslově zpracované potraviny, lepek, maso, mléko, tučné a příliš slané jídlo. Vaše recepty by měly obsahovat velký podíl zeleniny, klíčků, ředkviček, divoké byliny, zelený chřest, pórek a další.

přidejte na:
BB

09. 04. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář