Listopad již tradičně patří pečené huse, případně kachně. Svatý Martin sice někdy nepřinese sníh, ale pečenou husu či si v mnoha domácnostech i restauracích nenechá ujít! Připravit husu, aby byla měkká, šťavnatá uvnitř a křupavá na povrchu, není složité, když dodržíte několik osvědčených postupů. K dobré huse patří i správná příloha – zelí a knedlík. Žádné složité recepty, jen poctivá práce se surovinami a trochu plánování.
Pokud kupujete husu poprvé, počítejte s váhou zhruba 4 až 6 kilogramů. Takový kus vystačí pro 6 až 8 osob. Menší husy jsou šťavnatější a mají kvalitnější maso. Před pečením ji zbavte případného zbytku peří, opláchněte, osušte a důkladně nasolte, ideálně den dopředu. Použít můžete pouze sůl a drcený kmín, výraznější koření není potřeba. Maso má samo o sobě výraznou chuť, kterou není třeba potlačovat. Husa se peče dlouho a pomalu – troubu předehřejte na 150 °C a pečte 4 až 5 hodin, podle velikosti. Nejprve přiklopenou, v závěru pečení odkryjte a zvyšte teplotu na 200 °C, aby vznikla křupavá, zlatavá kůže. Během pečení pravidelně podlévejte výpekem a sbírejte přebytečný tuk. Ten nevyhazujte – dá se uchovat v lednici a využít později, například na mazání chleba nebo do brambor.
Kachna se připravuje podobně. Je menší, tučnější a peče se přibližně tři hodiny. Oproti huse má měkčí maso a hodí se i pro menší počet lidí. Krůta je varianta pro větší slavnostní stůl, její maso bývá sušší a vyžaduje delší pečení. Aby zůstalo šťavnaté, potírá se tukem nebo se přikrývá plátky slaniny.
Tradiční přílohou k huse je červené nebo bílé zelí a houskový knedlík. Červené zelí se dochucuje jablky, cukrem a vínem, bílé zase cibulí, solí a kmínem. Obě varianty je dobré připravit alespoň den předem – odležením získají lepší chuť. Knedlíky lze připravit klasicky ve vodě nebo moderněji v páře. Komu nevyhovují kynuté knedlíky, může zvolit bramborové nebo chlebové – například pečené v malé formě s bylinkami a kousky slaniny.
Pečená husa není jen slavnostní jídlo, dá se využít téměř beze zbytku! Vývar z kostí, omáčka ze zbylé šťávy, játrová paštika nebo škvarky z husího sádla nikoho neurazí. Husa chutná výborně i druhý den – maso lze znovu ohřát, použít do sendvičů nebo promíchat s těstovinami a zeleninou na rychlý oběd.
Dejte si při pečení husy načas, odmění vás křupavou kůžičkou a dokonalou šťavnatostí uvnitř!