Tajemství skryté v arašídech. Chrání pokožku a zlepšují paměť!

Slané arašídy patří mezi dobroty, které patří na oslavy, ale také k večernímu chroupání u televize. Díky své máslové chuti a tvaru je lidé velice často označují za ořechy, pravda je však taková, že patří mezi luštěniny. Arašídy totiž rostou v zemi z podzemnice olejné.

ROSTLINA, KTEROU V PŘÍRODĚ NENAJDETETajemství skryté v arašídech. Chrání pokožku a zlepšují paměť

Původ arašídů najdeme v tropických a subtropických pásmech. Ve volné přírodě je však nenajdete, pěstují se zemědělci stejně jako brambory, pod zemí. Z dostupných zdrojů víme, že byly poprvé nalezeny někde v okolí Jižní Ameriky. Dnes jsou především pěstovány v Číně, Africe a Indii.

JAKÉ MAJÍ ARAŠÍDY POZITIVNÍ ÚČINKY?

Arašídy jsou bohatým zdrojem mononenasycených mastných kyselin, které chrání kardiovaskulární systém. Kromě toho snižují i hladinu špatného LDL cholesterolu a zvyšují HDL cholesterol, který je tělu naopak velice prospěšný.

Aminokyseliny přítomné v burácích podporují správný růst a vývoj těla. Vitamin B3 zlepšuje paměť a E zase chrání pokožku před poškozením.

To je ale pouze zlomek z toho, proč je dobré arašídy konzumovat:Tajemství skryté v arašídech. Chrání pokožku a zlepšují paměť

  • Snižují riziko vzniku rakoviny,

  • Udržují stabilní nervovou soustavu,

  • Obsahují komplex vitaminů B,

  • Snižují riziko vzniku žlučových kamenů.

ARAŠÍDOVÉ MÁSLO

Kromě klasických „oříšků“ si svět oblíbil arašídové máslo. To se začalo vyrábět už v 1. století našeho letopočtu. Umění výroby tohoto másla si osvojili Aztékové, kteří jej používali jako lék proti bolesti zubů. Dnes můžeme v obchodech najít variantu „smooth“, která neobsahuje kousky oříšků nebo „crunchy“, která díky hrubším kouskům hezky křupe.

Chcete si vyrobit arašídové máslo z pohodlí domova?

Arašídy dejte na 10 minut do trouby. Poté je nechte v klidu vychladnout. Přesypte arašídy do mixéru a začněte mixovat. Pokud chcete podpořit slanou chuť, přidejte trochu soli. Arašídy se první změní v mouku a až poté se začnou přeměňovat v máslo. V případě potřeby můžete přidat do mixéru trochu oříškového oleje.

Pokud si nejste jistí, jestli váš mixér zvládne směs umixovat, doporučujeme se podívat po multifunkčních mixérech, které mají funkci na zhotovení ořechového másla přímo v nastavení.

přidejte na:
Šéfredaktor

30. 11. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář