Tajemství výroby pralinek

 

Máte rádi pralinky? Nedovedete si představit život bez čokolády?

Pak neváhejte a navštivte kurz pralinek ve škole vaření Chefparade. Na tomto jedinečném kurzu s oblíbeným šéfkuchařem a cukrářem Michalem Nevtípilem proniknete do tajemství přípravy pralinek. I my jsme jej vyzkoušeli…

Na začátku jsme se dozvěděli, že nejdůležitější pro konečný výsledek je temperování čokolády, první krok, kterým výroba pralinek začíná. Čokoládová hmota se musí zahřívat na 44 stupňů Celsia, a pokud se nechytne ta správná teplota, pak pralinka nejde vyklopit z formy a není lesklá, vysvětlil nám Michal.

Rozehřátou čokoládu pak sundáme na chladný podklad (desku) a přidáme 20% čokolády, abychom rychleji a jednodušeji zchladili tu rozpuštěnou část, za stálého míchání na 33°C.

A pak už konečně plníme formičky. Formičky mají nejrůznější tvary, my jsme si vybrali srdíčka a šnečky, ale jsou tu tzv. Gagarinovy helmy, protože jsou tak kulaté  Zarovnáme čokoládu ve formičce špachtlí a „poboucháme formu“ o desku stolu, aby se v čokoládě netvořily bubliny. Otočíme, vylejeme čokoládu a získali jsme krustu pralinky. Samozřejmě se vše neobejde bez ochutnávání, čokoláda je opravdu výborná!

60652_medium

 

A jde se na náplně. Mezitím se formy chladí v lednici. Vybrat si můžeme z čehokoliv od kokosu, marcipánu, mletých ořechů a přidáváme i alkohol – mandlový nebo jakýkoliv likér, ten pomáhá náplni lépe ztuhnout. Vybranou náplň rozkrájíme na menší kousky a v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni rozehřejeme na hustší kaši a pomalu začínáme plnit pralinkové skořápky, vrátíme je do lednice a hlídáme, zda je náplň dostatečně tuhá. Ztuhlé pralinky se zalijí zbytkem čokolády, čímž se vytvoří jejich dno a honem s nimi zpátky do chladna. Po 15 minutách se ukáže, jak pečlivě kdo pracoval. Ale povedlo se a my se můžeme chlubit krásnými lesklými pralinkami (no pár se jich rozpadlo, přiznávám).

Ještě jsme si zakoupili ve studiu několik formiček, čokoládu na pralinky, něco marcipánu a hurá domů pochlubit se vlastními výtvory a vyzkoušet si výrobu pralinek i na domácí půdě.

A na závěr několik rad od Michala:

Pokud koupíme novou formičku, je dobré ji vymastit vatou namočenou v oleji a pak ještě vytřít suchou vatou, aby se utvořil tenký film. Toto vymaštění se opakuje vždy, pokud formičku umyjeme pod vodou.

Teplota v ledničce by neměla být menší než 12°C.

Škola vaření Chefparade pořádá nejen kuchařské kurzy vaření, jako je například kurz asijské kuchyně včetně přípravy sushi, či americká anebo evropská kuchyně, ve které je velmi oblíbená italská kuchyně či francouzská kuchyně, ale také sezonní záležitosti jako je grilování nebo příprava chřestu, kde si užijete nejen poučení na poli gastronomie, ale i spoustu zábavy. Nezapomněli zde ani na nejmenší s kurzem vaření pro děti a firmy, pro které pořádají kulinářské firemní akce a teambuilding.

přidejte na:
Šéfredaktor

17. 05. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář