Těstoviny jsou nedílnou součástí italské kultury od 13. století, a tak není divu, že jich dnes rozeznáváme víc jak pět set druhů! Pro běžné vaření jich ale naštěstí stačí znát jen pár. Které druhy těstovin se hodí koupit a co z nich následně uvařit? To vám prozradíme v dnešním článku!
FETTUCCINE
Fettuccine jsou ploché těstoviny, které se nejčastěji připravují k hutným omáčkám s masem. Oproti jiným plochým těstovinám (linguine nebo pappardelle) je poznáte tak, že jsou poměrně dost robustní.
FUSILLI
Fusilli jsou poměrně dost známé i u nás. V Itálii je nejčastěji uvidíte podávat spolu se salátem nebo smetanovou omáčkou. Svým tvarem připomínají vývrtku nebo spirálu.
LASAGNE
Klasické obdélníkové plátky těstovin zná snad každý. Standardně se tento druh těstoviny používá k zapékání se zeleninou, špenátem nebo rajčaty. Variací, jak připravit dobré lasagne je ale nesčetně! Skvělé jsou například spolu s lososem a bešamelem nebo cuketami ve vegetariánské verzi.
MACARONI
Macaroni se sice zrodily v Itálii, svůj druhý domov si ale našly v Americe. Tam se totiž macaroni se sýrem proslavily. Kromě vysoce kalorické pochoutky si ale tyto duté těstoviny můžete vychutnat i s masem nebo mořskými plody!
PENNE
Penne si v českých krajích našly celou řadu příznivců, a to hlavně z toho důvodu, že se báječně hodí k jakýmkoliv omáčkám. Díky rýhovanému povrchu se na těstovinách skvěle drží omáčky na bázi smetany, ale i rajčat nebo jiné zeleniny. Italové nejčastěji penne kombinují s chilli, česnekem a hezkou porcí sušených rajčat!
TAGLIATELLE
Tagliatelle jsou hladké těstovinové proužky o síle zhruba 1 centimetru. Díky svému povrchu se nejvíce hodí k omáčkám, které jsou hutnější a lépe tak na těstovinu přilnou. Italové je nejčastěji kombinují s krémovými omáčkami nebo s mořskými plody, které jsou následně zakápnuté olejem.