Těstoviny stokrát jinak! Znáte všechny a víte, co z nich připravit?

Těstoviny jsou nedílnou součástí italské kultury od 13. století, a tak není divu, že jich dnes rozeznáváme víc jak pět set druhů! Pro běžné vaření jich ale naštěstí stačí znát jen pár. Které druhy těstovin se hodí koupit a co z nich následně uvařit? To vám prozradíme v dnešním článku!

FETTUCCINE Těstoviny stokrát jinak! Znáte všechny a víte, co z nich připravit?

Fettuccine jsou ploché těstoviny, které se nejčastěji připravují k hutným omáčkám s masem. Oproti jiným plochým těstovinám (linguine nebo pappardelle) je poznáte tak, že jsou poměrně dost robustní.

FUSILLI

Fusilli jsou poměrně dost známé i u nás. V Itálii je nejčastěji uvidíte podávat spolu se salátem nebo smetanovou omáčkou. Svým tvarem připomínají vývrtku nebo spirálu.

LASAGNE

Klasické obdélníkové plátky těstovin zná snad každý. Standardně se tento druh těstoviny používá k zapékání se zeleninou, špenátem nebo rajčaty. Variací, jak připravit dobré lasagne je ale nesčetně! Skvělé jsou například spolu s lososem a bešamelem nebo cuketami ve vegetariánské verzi.

MACARONITěstoviny stokrát jinak! Znáte všechny a víte, co z nich připravit?

Macaroni se sice zrodily v Itálii, svůj druhý domov si ale našly v Americe. Tam se totiž macaroni se sýrem proslavily. Kromě vysoce kalorické pochoutky si ale tyto duté těstoviny můžete vychutnat i s masem nebo mořskými plody! 

PENNE

Penne si v českých krajích našly celou řadu příznivců, a to hlavně z toho důvodu, že se báječně hodí k jakýmkoliv omáčkám. Díky rýhovanému povrchu se na těstovinách skvěle drží omáčky na bázi smetany, ale i rajčat nebo jiné zeleniny. Italové nejčastěji penne kombinují s chilli, česnekem a hezkou porcí sušených rajčat!

TAGLIATELLE

Tagliatelle jsou hladké těstovinové proužky o síle zhruba 1 centimetru. Díky svému povrchu se nejvíce hodí k omáčkám, které jsou hutnější a lépe tak na těstovinu přilnou. Italové je nejčastěji kombinují s krémovými omáčkami nebo s mořskými plody, které jsou následně zakápnuté olejem.

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 09. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář