TOP 5 italských dezertů, které musíte vyzkoušet!

Itálie patří mezi hojně využívané destinace pro dovolené. Krásné počasí, moře a skvělé jídlo jsou dobrým důvodem k její návštěvě. V Itálii ale najdete mnohem víc! Tak například lahodné dezerty s nezapomenutelnou chutí. Znáte je všechny? 

PANNA COTTATOP 5 italských dezertů, které musíte vyzkoušet!

Lahodný, smetanový, dezert, který si i u nás doma našel podobnou oblibu jako Tiramisu. Nevyžaduje složitou přípravu a parádně se hodí do teplého, letního, počasí. Stačí, když zahřejete smetanu se želatinou a cukrem a přidáte koření k dochucení. Hmotu přelijte do formiček a nechte vychladnout. Servírovat ji můžete takto nebo s ovocným pyré.

GELATO, GRANITA, SEMIFREDDO

Milujete-li chladivé dezerty, vyhledejte v restauraci nebo kavárně gelato, granitu nebo semifreddo. Pod cizím názvem se totiž skrývá smetanová zmrzlina (gelato), ochucená ledová tříšť (granita) a krémový zamražený dezert obsahující žloutky, cukr a smetanu (semifreddo). 

CANNOLITOP 5 italských dezertů, které musíte vyzkoušet!

Cannoli jsou křupavé trubičky z těsta, které jsou plněné krémovou náplní. Okraje se často zdobí sekanými oříšky, čokoládou nebo ovocem. Najdete je po celé Itálii v různých velikostech a jedny z největších najdete v oblasti Palerma (kde jsou údajně velké jak pěst!). 

AFFOGATO

Affogato je další ledový dezert, který se skládá z kopečku smetanové zmrzliny, espressa a likéru typu amaretto nebo bicerin. Skvěle chutná sám o sobě nebo jej můžete obohatit o rozmačkané sušenky, díky kterým se tento lahodný dezert stane vysoce návykový. 

PANETTONE

Tento italský dezert se servíruje hojně v období zimních svátků. Pro české strávníky se nejvíce podobá naší vánočce, ale má tvar bochánku a nezaplétá se. Kromě kynutého těsta v panettone najdete hojnou dávku kandovaného ovoce, kůru z citrusů a rozinky. Povrch často zdobí plátky mandlí nebo perlový cukr. Tradičně se podává s kávou.

přidejte na:
Šéfredaktor

15. 10. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Tak toto bych chtěla vyzkoušet,musí to být lahůdka

cibulinecka 19. 10. 2020, 02:21

Chybějící obrázek
Určitě zkusím udělat doma. Musí to být mňamka.

magdalenkakoutna 09. 11. 2020, 01:09