Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Topinkovač a toustovač

Topinkovač a toustovač, někdy nazývaný i sendvičovač, by neměly chybět v žádné domácnosti, protože oba umožňují snadnou přípravu zdravých snídaních i chutných přesnídávek. Dnes prodávané přístroje jsou kvalitní, rychlé a snadno se ovládají, proto není od věci si je pořídit nebo starší přístroje vyměnit za nové. V možnosti využití pro přípravu pečiva se oba přístroje mezi sebou trochu liší.

Topinkovač a jeho využití

49897_mediumJak z názvu vyplývá, topinkovač slouží k opékání krajíčků chleba. Používat můžeme jakýkoliv druh chleba včetně bílého chleba toastového. Jednoznačnou výhodou proti klasické přípravě topinek smažením na sádle či oleji na pánvi je to, že jsou připravovány zcela bez použití tuku. Jsou tedy zdravější, navíc opečený krajíček chleba je chutnější a v chladných dnech se ocení i to, že je teplý. Při tvrdší dietě by měl stačit jen opečený krajíček chleba s neslazeným nápojem. Pro přípravu skutečně chutné snídaně, přesnídávky nebo rychlé večeře pak topinky doplňujeme máslem posypaným zelenými bylinkami (klasické máslo můžeme nahradit rostlinným tukem), máslem a čerstvou zeleninou (plátky rajčat, kroužky paprik nebo cibule), míchaným ochuceným tvarohem nebo pomazánkami z tvarohu, sýra, zeleniny, ryb a dalších surovin. Použít můžeme i plátky vařených nebo míchaných vajec, plátky sýra, pikantní směsi z masa a zeleniny a směs dušených hub a zeleniny. Topinky se mohou i osladit tím, že se mažou máslem a džemem, jenom džemem nebo se obkládají plátky vhodného čerstvého ovoce (jablek, broskví, meruněk nebo banánů). Všechny uvedené suroviny je možné mezi sebou vzájemně kombinovat, záleží jen na momentálních zásobovacích možnostech a chuti strávníků. Receptů na různě upravené topinky je bezpočet. Kromě toho můžeme topinky podávat jako přílohové pečivo k polévkám nebo jiným jídlům.

Toustovač

Toustovač je určen pro přípravu toastů ve tvaru trojúhelníčků nebo čtverců, což býval klasický tvar anglických sendvičů. Na toasty je třeba používat toastový chléb, který většinou dobře vyhovuje tvarem. Jiné druhy chlebů je třeba nakrájet na přesné tvary, čímž se však nevyhneme určitému odpadu, který pak musíme využít jinak. Oproti topinkám je rozdílem i to, že toasty se většinou skládají ze dvou krajíčků přesného tvaru a případná náplň se dává mezi tyto krajíčky. Náplň může být jak slaná, tak sladká. Mezi slané náplně nejčastěji patří různé plátky uzeniny nebo plátky sýra. Použít je možné i některé druhy pomazánek, vždy však musí být dostatečně husté, aby náplň nevytékala. Jako sladké náplně použijeme sladké pomazánky z tvarohu, tenkou vrstvu džemu, nutelu a podobné pomazánky, strouhaná jablka nebo jemně krájené plátky jiného vhodného ovoce. U toastů je stejně jako u topinek třeba využít vlastní fantazie.

Nákup topinkovače

Přestože pořízení topinkovače není finančně příliš náročné, je dobré si uvědomit, že se nejedná o přístroj na jedno použití a že kvalita většinou odpovídá ceně. Takže, pokud jsme se rozhodli si pořídit topinkovač poprvé nebo topinkovač nový, dbáme při jeho nákupu především na následující vlastnosti:

  • z jakého materiálu je vyroben: Vhodnější je nerezový materiál.
  • jaké jsou možnosti regulace: Vždy je lepší mít možnost teplotu přístroje ovládat.
  • jakým způsobem se dá topinkovač čistit: Neměla by chybět zásuvka schraňující drobečky, která se dá jednoduše vysypat.
  • jaké jsou jeho další funkce: Dnešní topinkovače jsou konstruovány tak, že umožňují i opékání více krajíčků najednou, krajíčky různých velikostí nebo se na nich dá rozpékat i pečivo jinak tvarované. Některé topinkovače umožňují i rozmrazování.

Nákup toustovače

Pro nákup toustovače platí totéž, co pro nákup topinkovače. Opět se jedná o investici do domácnosti, která by měla sloužit a to třeba i každodenně, takže její vlastnosti jsou velmi důležité. Patří mezi ně především:

  • druh materiálu použitého na prostor určený k zapékání: Měla by to být kvalitní vrstva, která nedovoluje připékání toastů, přitom je trvanlivá a při častém používání se neodlupuje.
  • možnosti tepelného ovládání a možnosti signalizace: Moderní toustovače zvukovým nebo světelným signálem upozorňují, že toast je hotov.
  • možnosti čištění: Výhodou jsou rozebíratelné části, které pak jdou dobře umýt.
  • další vlastnosti přístroje: I toustovače se dnes již vyrábějí víceúčelové, takže kromě běžného zapékání toastů umožňují přípravu i jiného pečiva, což jsou většinou smažené vafle nebo v nich lze i grilovat. K tomu slouží různé nástavce, které bývají součástí přístroje.

Zdroj: AZ-recepty.cz

Fotogalerie

Šéfredaktor

13. 11. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Thumb
Navíc topinky z topinkovače jsou nasucho a lépe stravitelnější. Tousty jsou zase výborným lehkým občerstvením, které zvládne i kuchyňský začátečník. Prostě fajn pomocníci.

Tudy 14. 11. 2010, 18:50

Thumb
Nesouhlasím

Nela 16. 03. 2011, 08:24

Facebook komentáře