Nedávno přinesl manžel obří trs banánů, zelené jako brčál. Sám nevěděl co to je a co s tím, ale co uvidí, to koupí.
Tak jsme pátrali. Vozí se sem prý také asi rok a mají trochu jiný způsob konzumace. Jsou tvrdé, s větším množstvím škrobu, určené na vaření, jiné, než jejich žlutí příbuzní...
Banány jsou hlavním jídlem v tropických částech světa.
Rostou na Floridě, Kanárských ostrovech, Egyptě, Madeire, jižním Japonsku nebo Taiwanu a Brazílii. O jeho rozmnožení prý se postarali mniši. Jeho jméno, platano, je španělského původu.
Zralé banány se jedí syrové, nebo mohou být užity na vaření v kterékoli fázi zrání.
Zelené banány jsou pevné a škrobovité a chutí se podobají bramborám. Žluté banány jsou také pevné a škrobovité, ale více sladší. Hodně zralé banány jsou černé s měkčí, sytě žlutou dužinou a jsou mnohem sladší, protože jsou přezrálé..
Tyto černé banány mohou být použity v moučných jídlech. Banány vařené v páře jsou považovány za velmi výživnou stravu pro děti a starší lidi.
Zralý banán je používán jako jídlo pro malé děti u odstavení, a to rozmačkané se špetkou soli (předpokládá se, že jsou lépe stravitelné.)
Jejich tepelnou přípravu bych nechala na jindy, zpravidla se opékají.