Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tostones platano - zelené banány

57418_small

Nedávno přinesl manžel obří trs banánů, zelené jako brčál. Sám nevěděl co to je  a co s tím, ale co uvidí, to koupí.
Tak jsme pátrali. Vozí se sem prý také asi rok a mají trochu jiný způsob konzumace. Jsou tvrdé, s větším množstvím škrobu, určené na vaření, jiné, než jejich žlutí příbuzní...
Banány jsou hlavním jídlem v tropických částech  světa.
Rostou na Floridě, Kanárských ostrovech, Egyptě, Madeire, jižním Japonsku nebo Taiwanu a Brazílii. O jeho rozmnožení prý se postarali mniši. Jeho  jméno, platano, je španělského  původu.
Zralé banány se jedí syrové, nebo mohou být užity na vaření v kterékoli fázi zrání.
Zelené banány jsou pevné a škrobovité a chutí se podobají bramborám. Žluté banány jsou také pevné a škrobovité, ale více sladší. Hodně zralé banány jsou černé s měkčí, sytě žlutou dužinou a jsou mnohem sladší, protože jsou přezrálé..
Tyto černé banány mohou být použity v moučných jídlech. Banány vařené v páře jsou považovány za velmi výživnou stravu pro děti a starší lidi.
Zralý banán je používán jako jídlo pro malé děti u odstavení, a to rozmačkané se špetkou soli  (předpokládá se, že jsou lépe stravitelné.)
Jejich tepelnou přípravu bych nechala na jindy, zpravidla se opékají.


Fotogalerie

Roxana

08. 03. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře