Většina z nás si na Štědrý večer pochutnává na kapříkovi a bramborovém salátu. Je to prostě klasika. Ale bramborový salát si nemusíte připravovat pouze na jeden způsob. My vám přinášíme hned 4 skvělé recepty, které byste zaručeně měli ochutnat.
4 varné typy brambor - A, B, C a Nové
Brambory varného typu A byste měli ideálně používat k vaření ve slupce. Jedná se o pevné a masité hlízy, které zůstávají pevné i po uvaření. Po oloupání se přidávají do salátů.
Brambory typu B využíváme nejčastěji. Mají všestranné použití, neboť obsahují více škrobu než brambory typu A. Také nejsou tak pevné. Využívají se k přípravě polévek, příloh či na smažení.
Brambory typu C obsahují ještě více škrobu. Jelikož se po uvaření rozpadají, můžete si z nich připravit bramboráky, kaši či bramborové těsto.
Nové brambory se již nedělí na další varné typy, ale nejvíce toho mají společného s varným typem A. Mají však hladkou slupku, která se může po uvaření také konzumovat.
Teplý bramborovo-cibulový salát
Dalo by se říct, že cibule je v naší české kuchyni základním stavebním kamenem. Původně však pochází z Asie. Její výrazné aroma a chuť má v kuchyni široké využití. Prospívá i lidskému zdraví.
Zlepšuje trávení, pomáhá s léčbou rýmy a kašle a zmírňuje bolest a ošetřuje místo po bodnutí hmyzem. Nesmí chybět ani v tradičním vánočním salátu. Než ji tam ale přidáte, zkuste ji podusit v malém množství vody. Poté nechte vychladit a uvidíte, že vám salát nejen déle vydrží, ale zároveň tímto způsobem zamezíte kvašení cibule.
Bramborový salát
Z brambor můžeme vytvořit nejen vynikající přílohy, ale můžete z nich vykouzlit i samostatné pokrmy. Lze z nich připravit nejen hranolky, chipsy, bramboráky, saláty, ale přidávají se i do polévek, knedlíků, noků a podobně.
Bramborový salát s hráškem
Uzené maso je slanější, takže pokrmům, které jsou méně výraznější, dodá chuť.
Přidává se nejen do vývarů a jiných polévek, ale také do omáček, pomazánek, bramboráků či brambor.
Dnes jej seženete nejen v uzenářství a řeznictví, ale i v běžných supermarketech.
Jemný bramborový salát
Hrášek je jednou z nejstarších kulturních plodin. Tato drobná zelenina velmi rychle plodí, takže ji můžete zasít i vícekrát v sezóně.
Hrášek podporuje růst svalové hmoty, posiluje tkáně i kosti a navíc má prý i omlazující účinky. Jedná se o vitamínovou bombu.
Hrášek je bohatý na hořčík, vápník, vitamín B, C a obsahuje také spoustu karotenů a antioxidantů.