Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ty nejlepší potraviny, které vás ochrání před sluncem

Že už si ani nepamatujete, kdy jste pro věčný déšť zahlédli sluníčko, a tudíž je nějaká opalovací příprava zbytečná? Omyl. Zcela jistě nás čekají azurové dny, i když se to teď při pohledu z okna nezdá. A určitě si je budete chtít dosyta užít – tehdy vám pleť poděkuje, že jste ji ani v deštivých dnech nezanedbávali. Tentokrát se zaměříme na vnitřní přípravu.

Ty nejlepší potraviny, které vás ochrání před sluncem
Většina lidí si myslí, že bohatě stačí krém s vysokým ochranným faktorem, maximálně pokrývka hlavy. To jsou ovšem jen ty opravdu základní zbraně proti slunci. Svěží pleť zdravé barvy, hebkou nevysušenou a hloubkově vyživenou pokožku vám ale nezajistí. K tomu je nutné chránit naše tělo i zevnitř, a to mnohem dříve. Nadměrným sluněním se totiž vytváří tzv. volné radikály, které poškozují buňky v těle. Organismus proti nim naštěstí disponuje účinnou zbraní – antioxidanty. Nějaké najdete i v kvalitních opalovacích krémech, ovšem jen s nimi v parném létě rozhodně nevystačíte. Podstatné jsou ty, kterými disponuje naše tělo a jež získává především z potravy. 

Kde je najdete?
Nejvíce antioxidantů najdete v ovoci a zelenině (vitamin C). Dále v rostlinných a rostlinné a živočišné tuky a také v ořechách (vitamin E). Z ovoce a zeleniny je na antioxidanty nejbohatší ta žlutooranžová (obsahuje antioxidant betakaroten). Chybu neuděláte, ani když do svého jídelníčku zařadíte více masa, vnitřností, mléčných výrobků a cereálií (bohaté na selen a zinek). Teoreticky by měl člověk vystačit z těmito látkami získanými z běžné stravy. Pokud tedy dodržujete známé pravidlo pět porcí (velkých asi jako pěst ruky) ovoce a zeleniny denně.
Jenže před létem, kdy bude tělo vystaveno nadměrné sluneční zátěži, byste měli dávky antioxidantů ještě zvýšit. Protože volné radikály nejenže mají negativní vliv na pleť – což je jejich nejviditelnější přečin, ale oslabují také imunitu, ničí klouby a v neposlední řadě souvisí i s rakovinovým bujením.  
Ty nejlepší potraviny, které vás ochrání před sluncem
Když strava nestačí 
Mějte také na paměti, že volné radikály se mohou v těle nakupit, i když opalování vůbec neholdujete a před sluníčkem jste věčně zalezlí ve stínu. Na jejich vzniku se podílí i fyzická a psychická zátěž, nezdravá životospráva, nedostatek spánku, stres a vůbec psychická nepohoda. To znamená, že zvýšenou potřebu antioxidantů můžete pociťovat kdykoli během roku. V takové chvíli sáhněte i po doplňku stravy. Ideální je takový, ve kterém najdete všechny důležité antioxidanty pěkně pohromadě a nemusíte tak do sebe cpát spoustu tabletek třeba i několikrát denně. Vyzkoušet můžete například Selzink Plus. Obsahuje vyváženou kombinaci selenu a zinku a také všechny ty důležité výše zmíněné vitamíny i beta karoten. Pokud budete dodržovat dávkování – zůstanete pouze u jedné tablety denně – a budete se v životosprávě řídit zdravým rozumem, žádné riziko z nadbytku těchto látek vám opravdu nehrozí.

Hořčík a železo na citlivou pleť bez barvy
Trápí vás zarudlá jemná pokožka, která při vysušení nepříjemně pne, až pálí? Je pravděpodobné, že vám ve stravě chybí hořčík a železo. Jen si vzpomeňte na ženy v těhotenství, které s rostoucím bříškem jen kvetou ve tváři. Je to tím, že v jejich těle proudí mnohem víc krve. Pokud posílíte svou krvetvorbu, je pravděpodobné, že se stav vaší pleti výrazně zlepší. Abyste měli jistotu, že svému tělu dopřáváte živin tak akorát (ani nadbytek čehokoli sebezdravějšího organismu neprospívá), můžete je zvolit ve formě doplňků stravy – vyzkoušejte například Promagsan. Hořčík v něm obsažený aktivuje až 300 enzymů v těle. Oceníte ho zvlášť v parném počasí, kdy velké množství hořčíku odchází z těla ven pocením. Doplněk stravy Acidofolan zase díky obsahu železa, kyseliny listové a vitaminu B12 podílí na tvorbě červených krvinek, zlepšuje okysličení organismu a snižuje únavu a vyčerpanost.
Každopádně pamatujte na vyváženou stravu a pitný režim. Ty vám prokážou nezaměnitelnou službu. Určité potraviny řeší určité potřeby těla. Organismu je inteligentní, pozná, co potřebuje a tomu dává přednost. Jde jen o to ho vnímat. Každopádně stravou bohatou na vitamíny a minerály nikdy nic nezkazíte.
Barbora Šumná

17. 06. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře