Ulevuje od nadýmání a zlepšuje trávení. Nenápadná bylina považovaná za plevel

Rostlince s latinským názvem Capsella bursa-pastoris se daří na loukách, v příkopech, na rumištích, polích, pastvinách i okrajích lesů, ale na kokošku narazíte i ve městech, kde se vyklube třeba z pukliny v chodníku nebo ze spáry na obrubníku. Je to zkrátka takový nezmar, který odolává rozdílným klimatickým podmínkám, přizpůsobí se různým typům půdy, a navíc dokáže během jediné sezony vyprodukovat více než 60 000 semen.

Zřejmě i proto je především zahrádkáři považována za obtížný plevel. Byla by ale škoda podlehnout tomuto pohledu, protože kokoška pastuší tobolka je vysoce ceněna i v lidovém léčitelství, v péči o pokožku a v neposlední řadě je v době květu oblíbená u včel a dalších opylovačů, kterých z naší přírody povážlivě ubývá. Na jejích semenech si zase pochutnávají některé druhy ptáků – i proto se jí například v Turecku říká ptačí bylina.

Zdroj cenných živinUlevuje od nadýmání a zlepšuje trávení. Nenápadná bylina považovaná za plevel

Potenciál této bylinky odhalili již staří Římané – pomocí kokošky zastavovali krvácení a podporovali kondici trávicí soustavy. Coby léčivka byla a je hojně využívána také v čínské tradiční medicíně a indické ájurvédě. Na základě vědeckých poznatků dnes už víme, že za jejími účinky stojí mix látek, které se v její drobné konstituci vyskytují. Obsahuje například látky s antioxidačními vlastnostmi, které chrání tělo před poškozením volnými radikály a napomáhají zachování zdravého stavu buněk. Je zdrojem vitaminů A, B, C, E a K, minerálů, jako jsou vápník, draslík a železo, ale rovněž saponinů, tříslovin, bursinu, aminokyselin a flavonoidů.

Účinky na zdraví

Kokoška pastuší tobolka má tradičně pověst jako prostředek pro podporu kondice trávicího traktu. Může pomoci omezit nadýmání a plynatost a zlepšit trávení. Díky vysokému obsahu vitaminů a antioxidantů v kombinaci s protizánětlivými vlastnostmi přispívá k podpoře správně fungujícího imunitního systému a potlačování zánětlivých onemocnění, jako je například artritida. Protože má zklidňující a stahující účinky, je v lidovém léčitelství využívána k zastavení krvácení, zmírnění silného a prudkého menstruačního krvácení, ale také při krvácení z nosu, kdy pomáhá ve formě tinktury či odvaru aplikovaných na vatu, kterou dáte do postižené nosní dírky. Pro diuretické účinky je užívána také při onemocněních ledvin a močových cest.

přidejte na:
Šéfredaktor

13. 06. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář