Vajíčka patří k základním surovinám, které se dají připravit na mnoho způsobů. Ať už se jedná o vejce naměkko, natvrdo či ztracené, každá příprava má svá specifika a délku přípravy. Víte, jak se každé z nich správně připravuje?
Příprava vajec je velice snadná a při troše praxe ji zvládne naprosto každý. Pojďme se proto podívat, jak má vypadat správná příprava vejce naměkko, nahniličko nebo natvrdo.
VEJCE NAMĚKKO![]()
Správné vejce naměkko má mít krásně tekutý žloutek a pevný bílek. Pro jeho přípravu dejte do hrnce dostatek vody, aby bylo vejce po vložení úplně ponořené. Vodu přiveďte k varu a vařte čtyři až pět minut. Čtyři minuty v případě, že má vejce pokojovou teplotu a pět, pokud jste jej právě vytáhli z lednice.
Vejce naměkko podávejte neoloupané ve stojánku. Ideálně s chlebem a máslem.
TIP: Z obyčejného vejce naměkko dokážete rychlou obměnou připravit vejce do skla. Uvařené vejce naměkko oloupejte, dejte do sklenice, přidejte sůl a pepř a lžičkou jemně rozkrájejte.
VEJCE NA HNILIČKO![]()
Bojujete-li s ne úplně tekutým žloutkem v případě první přípravy, můžete dát přednost vejci nahniličko. Dosáhnete hezky tuhého bílku a polotekutého žloutku. Po vložení do vroucí vody počkejte přesně sedm minut a máte hotovo.
Vejce nahniličko se skvěle hodí na krajíc čerstvého chleba s máslem. Velmi často se však používá na dozdobení salátů.
VEJCE NATVRDO
Ačkoli se může zdát vaření vejce natvrdo jednoduché, mnoho lidí se dopouští základní chyby v podobě příliš dlouhé přípravy. K tomu, abyste dosáhli perfektního vejce natvrdo, potřebujete stopnout devět minut od začátku varu.
TIP: Ve všech případech nezapomeňte po vaření ponořit vejce pod studenou vodu z kohoutku. Přerušíte tím tak proces varu a mnohem lépe je následně i oloupete.