Umíte správně připravit vejce?

Vajíčka patří k základním surovinám, které se dají připravit na mnoho způsobů. Ať už se jedná o vejce naměkko, natvrdo či ztracené, každá příprava má svá specifika a délku přípravy. Víte, jak se každé z nich správně připravuje?

Příprava vajec je velice snadná a při troše praxe ji zvládne naprosto každý. Pojďme se proto podívat, jak má vypadat správná příprava vejce naměkko, nahniličko nebo natvrdo.

VEJCE NAMĚKKOUmíte správně připravit vejce?

Správné vejce naměkko má mít krásně tekutý žloutek a pevný bílek. Pro jeho přípravu dejte do hrnce dostatek vody, aby bylo vejce po vložení úplně ponořené. Vodu přiveďte k varu a vařte čtyři až pět minut. Čtyři minuty v případě, že má vejce pokojovou teplotu a pět, pokud jste jej právě vytáhli z lednice.

Vejce naměkko podávejte neoloupané ve stojánku. Ideálně s chlebem a máslem.

TIP: Z obyčejného vejce naměkko dokážete rychlou obměnou připravit vejce do skla. Uvařené vejce naměkko oloupejte, dejte do sklenice, přidejte sůl a pepř a lžičkou jemně rozkrájejte.

VEJCE NA HNILIČKOUmíte správně připravit vejce?

Bojujete-li s ne úplně tekutým žloutkem v případě první přípravy, můžete dát přednost vejci nahniličko. Dosáhnete hezky tuhého bílku a polotekutého žloutku. Po vložení do vroucí vody počkejte přesně sedm minut a máte hotovo.

Vejce nahniličko se skvěle hodí na krajíc čerstvého chleba s máslem. Velmi často se však používá na dozdobení salátů.

VEJCE NATVRDO

Ačkoli se může zdát vaření vejce natvrdo jednoduché, mnoho lidí se dopouští základní chyby v podobě příliš dlouhé přípravy. K tomu, abyste dosáhli perfektního vejce natvrdo, potřebujete stopnout devět minut od začátku varu.

TIP: Ve všech případech nezapomeňte po vaření ponořit vejce pod studenou vodu z kohoutku. Přerušíte tím tak proces varu a mnohem lépe je následně i oloupete.

přidejte na:
BB

20. 03. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář