Užívejte si jablka po celý rok!

Jablka - jak je zpracovat?

Existuje několik desítek odrůd, jablka lze ale rozdělit do 3 základních skupin - letní, podzimní a zimní odrůdy. Jsou bohaté na vitamín C, obsahují obrovské množství antioxidantů a vlákniny.

Pokud je budete pravidelně konzumovat, posílíte tím svou imunitu, krevní oběh i činnost srdce. Jablíčka pomáhají snižovat krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Perfektně vám pročistí střeva a posílí i vaše dásně. Jablka můžete zpracovat na mnoho způsobů. A nemusíte čekat až na podzim. V obchodech jsou jablka v nabídce celý rok.


Jablečné chutney (čatní)

  • Jablka - 1 kg

  • Česnek - 5 stroužků

  • Cibule - 1 ks

  • Pálivá paprika - 1 lžička

  • Zázvor - 1 lžička

  • Kari - 1 lžička

  • Sůl - špetka

  • Rozinky

  • Cukr - ½ hrnku


Cibuli nakrájejte na drobno a česnek rozmačkejte. Jablka zbavte slupek a nastrouhejte je. Pak je smíchejte s cibulí, česnekem a kořením a dejte vařit asi na ½ hodiny. Poté tam přisypte cukr a rozinky a vařte dalších 15 minut. Hotovou směs pak nechte chvíli odpočinout a pak ji naplňte do sklenic, které nakonec musíte sterilizovat při 80 °C asi 10 minut. Jablečné čatní je skvěle dochutí jakékoliv maso.


Připravte si křupavé křížaly z jablek

Jedná se o sušené jablečné stroužky či plátky. Jejich chuť závisí na tom, z jaké odrůdy si je připravíte - mohou být kyselé či naopak sladké. Podle čeho poznáte správně usušené křížaly? Měly by být pružné, žluto-hnědé barvy a nesmí se lámat.

Jablka si opláchněte a pokud vám vadí slupky, tak se jich zbavte. Jablka si pak nakrájejte na půlky, ale odstraňte z nich jádřince. Plátky by měly být tenké, stačí jen pár milimetrů. Pak je vložte do sušičky nebo je rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Když se rozhodnete pro sušení v troubě, nechte ji pootevřenou a sušte na 50 °C. Pak zvyšte teplotu na 70 °C a opět po chvíli dosušujte už jen na 50 °C.

Hotové křížaly byste měli uchovávat v uzavřených sklenicích či dózách. Dejte je někam na suché, chladné a tmavé místo s ideální teplotou 15 °C. Takhle vám vydrží i 2 roky. Jen je musíte pravidelně kontrolovat, jestli nenavlhly.


přidejte na:
LucieBlazejova

15. 08. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
dozvedela som sa dost nových poznatkov

hanka 16. 08. 2016, 21:52