Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Užívejte si jablka po celý rok!

Jablka - jak je zpracovat?

Existuje několik desítek odrůd, jablka lze ale rozdělit do 3 základních skupin - letní, podzimní a zimní odrůdy. Jsou bohaté na vitamín C, obsahují obrovské množství antioxidantů a vlákniny.

Pokud je budete pravidelně konzumovat, posílíte tím svou imunitu, krevní oběh i činnost srdce. Jablíčka pomáhají snižovat krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Perfektně vám pročistí střeva a posílí i vaše dásně. Jablka můžete zpracovat na mnoho způsobů. A nemusíte čekat až na podzim. V obchodech jsou jablka v nabídce celý rok.


Jablečné chutney (čatní)

  • Jablka - 1 kg

  • Česnek - 5 stroužků

  • Cibule - 1 ks

  • Pálivá paprika - 1 lžička

  • Zázvor - 1 lžička

  • Kari - 1 lžička

  • Sůl - špetka

  • Rozinky

  • Cukr - ½ hrnku


Cibuli nakrájejte na drobno a česnek rozmačkejte. Jablka zbavte slupek a nastrouhejte je. Pak je smíchejte s cibulí, česnekem a kořením a dejte vařit asi na ½ hodiny. Poté tam přisypte cukr a rozinky a vařte dalších 15 minut. Hotovou směs pak nechte chvíli odpočinout a pak ji naplňte do sklenic, které nakonec musíte sterilizovat při 80 °C asi 10 minut. Jablečné čatní je skvěle dochutí jakékoliv maso.


Připravte si křupavé křížaly z jablek

Jedná se o sušené jablečné stroužky či plátky. Jejich chuť závisí na tom, z jaké odrůdy si je připravíte - mohou být kyselé či naopak sladké. Podle čeho poznáte správně usušené křížaly? Měly by být pružné, žluto-hnědé barvy a nesmí se lámat.

Jablka si opláchněte a pokud vám vadí slupky, tak se jich zbavte. Jablka si pak nakrájejte na půlky, ale odstraňte z nich jádřince. Plátky by měly být tenké, stačí jen pár milimetrů. Pak je vložte do sušičky nebo je rozložte na plech vystlaný pečícím papírem. Když se rozhodnete pro sušení v troubě, nechte ji pootevřenou a sušte na 50 °C. Pak zvyšte teplotu na 70 °C a opět po chvíli dosušujte už jen na 50 °C.

Hotové křížaly byste měli uchovávat v uzavřených sklenicích či dózách. Dejte je někam na suché, chladné a tmavé místo s ideální teplotou 15 °C. Takhle vám vydrží i 2 roky. Jen je musíte pravidelně kontrolovat, jestli nenavlhly.


Fotogalerie

LucieBlazejova

15. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
hanka
dozvedela som sa dost nových poznatkov

hanka 16. 08. 2016, 19:52

Facebook komentáře