V listopadu bychom se měli starat o své plíce. Poradíme vám, jak na to!

Chladný vzduch, déšť, mlha a pravidelná inverze nad hlavou testuje pravidelně naši imunitu. Právě v takovém období jsou nejvíce zatěžovány plíce, které se starají o přívod kyslíku do těla. Jak se o plíce starat i během těžkých zimních měsíců?V listopadu bychom se měli starat o své plíce. Poradíme vám, jak na to!

Plíce patří k párovým orgánům, které vyplňují převážnou část hrudního koše. S každým nádechem se do našeho těla dostává kyslík, který je dále rozváděn k buňkám, kde je přeměněn na živiny a energii. Výdechem se z těla naopak dostává oxid uhličitý. Mezi nejčastější příznaky oslabených plic patří těžké dýchání, zvýšená dušnost a bolestivost v oblasti hrudního koše. Z pohledu čínské medicíny jsou plíce spojovány s tlustým střevem/kůží. Mohou se tedy vyskytovat i problémy v oblasti zácpy, nadýmání nebo průjmu.

CO V LISTOPADU KONZUMOVAT?

Chladné počasí obecně inspiruje k potřebě pikantních pokrmů. Ty dokážou tělo hezky zahřát a posílit. Pokud už nyní máte nějaké dýchací problémy, doporučujeme, abyste se vyhnuli zahleňujícím potravinám (mléko) a výrobkům z bílé mouky.

Pro ty, co mají rádi pikantní chuť:V listopadu bychom se měli starat o své plíce. Poradíme vám, jak na to!

  • Pepř,

  • Chilli,

  • Zázvor

  • Kari a masala.

Pro ty, co mají rádi luštěniny:

  • Červené fazole,

  • Červená čočka,

  • Sója,

  • Quinoa.

Zapomínat byste neměli rozhodně ani na med, jehož účinky si cení lidé po staletí. Med obsahuje vitaminy skupinyV listopadu bychom se měli starat o své plíce. Poradíme vám, jak na to! B, C, E a minerály jako vápník, draslík nebo fosfor. Podle výzkumů má med antibakteriální a antivirové účinky, což je důvod, proč se doporučuje konzumovat v případě nachlazení. Pokud med rozpustíte v horké tekutině, dostanete nápoj, který účinně rozpouští hleny.

V průběhu listopadu byste měli zvýšit příjem vody. Nezapomínejte pít teplou vodu s citronem, bylinné čaje nebo nápoj ze zázvoru.

Máte-li rádi sladké, určitě vás potěší, že vysokoprocentní čokoláda působí jako velice zdařilý antioxidant. Kvalitní čokoláda je navíc výborným zdrojem hořčíku, díky čemuž vám dodá pocit pohody i v případě stresujícího, předvánočního, období.

přidejte na:
Šéfredaktor

03. 11. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář