Valentýn s chutí čokolády: odkud se vzala a co s ní připravit?

HISTORIE ČOKOLÁDY

Pokud budeme hledat čokoládové kořeny, musíme se podívat do roku 1 000 př.n.l., kde ji poprvé konzumovali Mayové a Aztékové. Ti byli v podstatě jediní, kteří čokoládu využili k tvorbě horkého nápoje.

Od 7. do 16. století se totiž kakaové boby používaly především jako platidlo. Boby byly zároveň považovány za obětní dar bohům a nápoj z kakaového prášku pili pouze vyvolení během rituálních obřadů. Popíjená horká čokoláda měla od té ze současnosti velmi daleko – byla hořká a většinou dochucována kořením (vanilkou, pepřem nebo chilli).Valentýn s chutí čokolády: odkud se vzala a co s ní připravit?

O čokoládové osvětě můžeme hovořit až s rokem 1517, kdy tehdejší nápoj představili Aztékové španělskému objeviteli Cortésovi. Ten jako první osladil tehdy hořkou čokoládu medem a dal tak vzniknout moderní horké čokoládě. Cortés si čokoládu natolik zamiloval, že se z objevitelských cest vrátil do Evropy s nákladem kakaa a dopomohl tak Španělsku, aby se stalo kolébkou evropské čokoládové historie. Právě ve Španělsku vznikly první čokoládovny a postupně se z pití horké čokolády stala velmi módní záležitost. Postupem času se čokoláda rozšířila do zbytku Evropy, ale až s rokem 1847 se objevila první tabulka čokolády. Následně trvalo dalších několik let, než lidé objevili čokoládu mléčnou. A co oblíbené valentýnské pralinky? Tak na ty si lidé museli počkat až do roku 1925.

ČOKOLÁDA A VALENTÝNValentýn s chutí čokolády: odkud se vzala a co s ní připravit?

Láska je sladká sama o sobě, ale to neznamená, že si ji nemůžete osladit ještě víc! Kvalitní čokoláda je dnes poměrně dostupná a vybírat si můžete z neuvěřitelně široké nabídky! Chcete udělat své drahé polovičce radost? Pořiďte ji kytici z čokoládových pralinek! Nebo povolte uzdu fantazii a vyzkoušejte recept na čokoládovou omáčku k masu!

ČOKOLÁDOVÁ OMÁČKA NA MASO

Chcete svému miláčkovi připravit něco opravdu extra? Vyzkoušejte jednoduchý recept na čokoládovou omáčku, která se skvěle hodí ke kuřeti nebo na kotletky. Litovat určitě nebudete!

Budete potřebovat:

  • 60 g nastrouhané hořké čokolády

  • 1 lžička mletého pepře

  • 1 nasekané chilli

  • 1 prolisovaný plátek česneku

  • 1 lžíce hnědého cukru

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce másla

  • 1 malá cibule

  • 3 lžíce mouky

  • 50 ml červeného vína

  • 120 ml hovězího vývaru

  • Sůl, pepř a tymián 

Postup:

Máslo a olej rozehřejeme na pánvi, přidáme cibuli a necháme péct do zhnědnutí cibulky. Přidáme cukr, česnek, tymián a chilli. Smažíme po dobu 3 – 4 minut. Následně zaprášíme moukou a opět zamícháme. Přidáme víno a čokoládu. Počkáme než se čokoláda úplně nerozpustí a poté přidáme vývar. Omáčku necháme povařit ještě zhruba 7 minut, opepříme a osolíme dle chuti.

přidejte na:
Šéfredaktor

14. 02. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář