Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Vánoce u Venduly Svobodové

"Sladké nejím, po vanilkovém rohlíčku ale občas sáhnu."

Vendula Svobodová má kladný vztah k jídlu – ráda jí i vaří. Zatímco španělského ptáčka miluje, rýžový nákyp zrovna moc nemusí. Co nejzajímavějšího ve svém životě ochutnala a jak bude letos vypadat její Štědrovečerní večeře?

61969_mediumVařit ji učila babička. Vendula Svobodová si za plotnu poprvé stoupla ve dvanácti letech a v kuchyni se ráda pohybuje dodnes. Největší úspěch mají její španělští ptáčci s rýží a okurkovým salátem, ty zbožňuje celá rodina. Vendula Svobodová ale nezůstává jen u české klasiky, ráda také zabrousí do exotické kuchyně. A už má i plán na Štědrovečerní večeři – řízky, rosbeef a bramborový salát. K Vánocům neodmyslitelně patří i cukroví, na to byste ji však lámali marně: „Bohužel nejím moc sladké, po vanilkovém rohlíčku ale občas sáhnu.“

Vendula Svobodová nejen ráda vaří, ale i ochutnává. „Nejzajímavější jídlo, které jsem kdy měla, byly asi ravioly plněné hovězí oháňkou s lanýžovou redukcí,“ vzpomíná. Nejvíc ji baví pikantní jídla a ráda chodí do restaurací. „Tam si nejčastěji dávám čerstvé plody moře nebo ryby, které doma moc nevařím,“ říká.

Vendula Svobodová patronkou festivalu Jím pro charitu

61968_mediumJako prezidentka Kapky naděje i milovnice dobrého jídla se Vendula Svobodová stala patronkou nového gastronomického festivalu Jím pro charitu. Ten probíhá od 19. 11. do 19. 12. 2012 ve více než 170 restauracích po celém Česku. Jak můžete pomoci vy? Stačí si zdarma na oficiálním webu www.jimprocharitu.cz rezervovat stůl v restauraci. Za každého hosta věnuje společnost Alakarte.cz 10 Kč Nadačnímu fondu Kapka naděje, který za vybrané peníze pořídí dětskou hernu na Transplantační jednotce ve FN Motol.

Právě spojení dobrého jídla s dobrým skutkem je podle Venduly Svobodové skvělou kombinací. Sama plánuje navštívit některou z restaurací nebo ochutnat jedno z exkluzivních menu Jím pro charitu, které v rámci festivalu připravili vybraní šéfkuchaři. Nechybí mezi nimi ani hvězdy televizních kulinářských show – Ondřej Slanina z pořadu Kluci v akci a Radek Šubrt z MasterChef.

Ideální Vánoce?

61967_mediumVánoce jsou za dveřmi, a když se Venduly Svobodové zeptáte na nejoriginálnější dárek, který kdy pod stromečkem našla, vrátí se o 32 let zpátky: „Jako osmiletá jsem si hrozně moc přála digitální hodinky, které jsem nakonec dostala ukryté v krásném tvaru vánoční ozdoby,“ vzpomíná. Dnes si ideální Vánoce představuje jednoduše – hlavní je mít kolem sebe své blízké.

Fotogalerie

Šéfredaktor

07. 12. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře