Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Varné druhy brambor

Brambory dnes již bezesporu patří mezi základní potraviny našich kuchyní. Na světě jich existuje značné množství odrůd - dokonce mají svou světovou databanku. Každý druh se hodí k něčemu jinému. Ale bez ohledu na tyto druhy my si vystačíme se základním tříděním, tj. tříděním dla varného typu.

Varný typ A - je lojovitý, velmi málo moučný, vpodstatě se nerozvaří, proto se nejlépe hodí na loupačku či do bramborového salátu, ke gratinování; bývá označen zelenou barvou

Varný typ B - je středně moučnatý a výborně se hodí na přílohy, na hranolky, do polévek, případně i do salátu; bývá označen červenou barvou.

Varný typ C - je silně moučnatý, škrobovitý, snadno se rozvaří, proto se hodí především k přípravě kaší, na bramboráky, na bramborové těsto, nebo k pečení ve slupce; bývá označen modrou barvou.

Ajaja

04. 03. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře