Brambory dnes již bezesporu patří mezi základní potraviny našich kuchyní. Na světě jich existuje značné množství odrůd - dokonce mají svou světovou databanku. Každý druh se hodí k něčemu jinému. Ale bez ohledu na tyto druhy my si vystačíme se základním tříděním, tj. tříděním dla varného typu.
Varný typ A - je lojovitý, velmi málo moučný, vpodstatě se nerozvaří, proto se nejlépe hodí na loupačku či do bramborového salátu, ke gratinování; bývá označen zelenou barvou
Varný typ B - je středně moučnatý a výborně se hodí na přílohy, na hranolky, do polévek, případně i do salátu; bývá označen červenou barvou.
Varný typ C - je silně moučnatý, škrobovitý, snadno se rozvaří, proto se hodí především k přípravě kaší, na bramboráky, na bramborové těsto, nebo k pečení ve slupce; bývá označen modrou barvou.