Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ve Zlíně nejvíce zabodovala Moravská chalupa

Praha, 22. 3. 2010 Sobotní Zlín byl ve znamení gastronomie. Uskutečnilo se tu totiž druhé kolo soutěže Czech Food Cup a čtvrtý ročník klání o nejlepší český knedlík. Nejvíce zabodovala brněnská restaurace Moravská chalupa, která si odnesla celkem tři ocenění.

21329_medium

Soutěž Czech Food Cup je součástí projektu Czech Specials aneb Ochutnejte Českou republiku*, který se věnuje popularizaci tradiční české kuchyně. Do národního kola, které se uskuteční 1. května v Karlových Varech, poslala odborná porota** ve Zlíně tyto restaurace: Moravskou chalupu, která patří k Orea Hotelu Voroněž (postupuje za region Jižní Morava), restauraci v horském hotelu Sepetná (postupuje za Severní Moravu a Slezsko) a restaurant Sušil (postupuje za Střední Moravu).

Tak, jako v každém kole Czech Food Cup, i ve Zlíně mohli návštěvníci ochutnat soutěžní pokrmy. Každá restaurace soutěžila s národní specialitou, kterou organizátoři pro každé kolo určují a ve Zlíně to byla koprová omáčka. Druhým soutěžním jídlem byla regionální specialita, kterou si restaurace zvolily samy a mohly ji nahradit specialitou šéfa kuchyně. Návštěvníci soutěže pak mohli hlasovat, které z jídel jim nejvíce chutnalo, a na základě toho byl vyhlášen vítěz laické veřejnosti. Stala se jím restaurace Moravská chalupa.

O nejlepší knedlík

Kromě 2. kola Czech Food Cup se tuto sobotu ve Zlíně uskutečnila ještě partnerská soutěž nazvaná Český houskový knedlík – Perla České kuchyně 2010, kterou vyhlašuje Rada pro mezinárodní vztahy. Cílem této soutěže je, aby se dobrý houskový knedlík stal opět součástí české národní identity. Soutěže se zúčastnili profesionální kuchaři z celé republiky a odborná porota posuzovala nejen chuť, ale i vzhled, vůni, konzistenci a celkový dojem. První místo získala opět restaurace Moravská chalupa.

21331_medium

Obě soutěže doprovodil kulturní program. Sálem zněla Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky a návštěvníky potěšil také Bartošův dětský folklórní soubor. Kromě soutěžních pokrmů mohli lidé ochutnat také pravé Valašské frgály.  Celá akce se konala za podpory partnerů, a to společností MAKRO (www.makro.cz) a UNOX (www.gpt.eu). Odborný personál zajišťovala Střední škola hotelová Zlín s.r.o.  Realizační agenturou soutěže Czech Food Cup je Blue&Green.

21330_medium

*Czech Specials

Projekt Ochutnejte Českou republiku s mezinárodním názvem Czech Specials (www.CzechSpecials.cz nebo www.ochutnejtecr.cz), na kterém CzechTourism spolupracuje s Asociací hotelů a restaurací a Asociací kuchařů a cukrářů, se věnuje propagaci tradiční české kuchyně. Jeho cílem je obnovit prestiž české gastronomie a vybudovat z ní jeden ze stěžejních marketingových produktů pro propagaci turistického potenciálu Česka na národní úrovni i v zahraničí. Certifikované restaurace nabízející národní a regionální jídla turista pozná podle loga Czech Specials, jejich seznam je k dispozici také na zmíněných webových stránkách.

**Členové odborné poroty

Andrea Pfeffer-Ferklová -  generální ředitelka Grandhotelu Pupp Karlovy Vary, předsedkyně poroty

Dagmar Janatová - majitelka cateringové společnosti Patriot X, spisovatelka, držitelka 2. místa o nejlepší český knedlík 2009

Pavel Kudrna - moderátor Českého rozhlasu Praha

Dana Daňová – ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Morava

Hynek Steska – náměstek primátorky města Zlín

Jiřina Dienstbierová – ředitelka Rady pro mezinárodní vztahy

Vladan Černý - předseda zlínské krajské sekce Asociace hotelů a restaurací

Hana Palacká - ředitelka Střední školy hotelové Zlín, s.r.o.

21332_medium

Více informací:

Pavel Klicpera

vedoucí oddělení marketingových projektů

CzechTourism

e-mail: ochutnejteCR@czechtourism.cz

více informací o projektu na portálu: www.ochutnejteCR.cz

Fotogalerie

Šéfredaktor

24. 03. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře