Velikonoční nádivka

Nádivka patří k oslavě Velikonoc stejně jako vajíčka, beránek a mazanec. Možná ji však znáte spíše jako hlavičku, velikonoční svitek či sekanici.


Tradičně je podávána na Bílou sobotu k večeři. Díky zeleným bylinkám je symbolem nejen Velikonoc, ale i příchodu jara. Jestli si ji chcete připravit dle starých receptů, nepoužívejte žádné pečivo. Pravá nádivka vzniká svářením mléka a krupice v hustou kaši. Pak se do ní přidávají vejce, maso, kopřivy a další suroviny a do trouby ji dejte péct jako svitek. Ale i modernější varianty velikonočních nádivek jsou přímo “k nakousnutí”. No ochutnejte sami.

#tescoma-akce-velmi-siroky 


3 báječné tipy na ještě lepší nádivku

  1. Aby byla vaše nádivka krásně nadýchaná, musíte mít dobře vyšlehaný sníh z vaječných bílků. Jak poznáte, že jste vyšlehali kvalitní sníh? Měl by mít spoustu malých bublinek. A nezapomeňte ho tam vmíchat až nakonec a po menších částech.
  2. Vaječné bílky byste neměli šlehat příliš rychle. Pokud sníh připravujete s pomocí kuchyňského robota, nejprve začněte na nejpomalejším stupni a až po 3 minutách začněte přidávat rychlost. Aby vám sníh vydržel při pečení pořád nadýchaný, můžete k bílkům přidat špetku soli nebo pár kapek citronové šťávy.
  3. Při přípravě nádivky nepoužívejte čerstvé pečivo. Mnohem lepší bude použít pečivo, které je staré cca 3 dny. U staršího pečiva totiž nehrozí, že by příliš nasálo mléko a stala by se tak z něj kaše. Před zpracováním jej navíc můžete nakrájet na kostky a osmažit na másle. Tím nádivka získá jemnou máslovou chuť a navíc i lepší vzhled.

Velikonoční masová nádivka


Mladé kopřivy vám pomohou zdolat některá onemocnění a jsou i účinnou prevencí. Pokud vás trápí vysoký krevní tlak nebo časté záněty močových cest, pak zkuste do svého jídelníčku zařadit kopřivu. Pomáhá totiž nejen odplavovat bakterie, které způsobují zánět, ale působí i jako prevence proti vzniku ledvinových kamenů a bojuje i s nedostatkem železa.





#butlers-akce-siroky-piknik 

přidejte na:

10. 04. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář