Víte, co je to brunch?

Sobota. První víkendový den, volno. Ať už jste sova nebo ranní ptáče, nejspíš si budete chtít po náročném pracovním týdnu, nebo pátečním bujarém večírku, dopřát trochu rozptýlení. Možná taky víte, že nálada každého z nás bývá dost ovlivněna tím, jak plný máme žaludek. Proč tedy to žádané rozptýlení nespojit s přípravou dobrého brunche?

Slovíčko „brunch“ pochází z Anglie (breakfast + lunch = brunch) a poslední dobou si nachází i v českých končinách docela oblibu. Především mnoho kaváren nabízí o víkendu menu obohacené o „sobotní/nedělní brunch“ a dává tak svým návštěvníkům možnost ochutnat něco jiného, než na co jsou běžně zvyklí. Brunch je výraz, který se používá ve spojitosti s jídlem podávaným v pozdních ranních hodinách nebo brzkém dopoledni. Tenhle brunch má vlastnosti pokrmu, který by mohl být vhodný jak ke snídani, tak k obědu. My, Češi, bychom možná jídlo, podávané v takovou hodinu, nazvali svačinou, tedy až na to, že bychom si nejspíš neudělali na svačinu míchaná vajíčka se slaninou, ale spíše bychom si namazali chleba s paštikou.

Co si dát k brunchi?

Pokud se rozhodnete, že si svůj brunch uděláte doma, asi budete chtít také nějakou inspiraci. A protože variace brunche mohou být různé a je jedno, zda se rozhodnete pro sladkou či slanou variantu, máme pro vás hned dva tipy na skvostný a chutný brunch.

Tvarohové syrniki

Tahle sladká dobrota pochází z Ukrajiny, kde ji nazývají „syrniki“, no a u nás bychom to nazvali lívanečky. Na východě je jedí jak sladké, tak slané. Příprava není nijak složitá, a navíc si určitě pochutnáte. Tak to zkuste!

Ingredience:

250 g tvarohu (pokud možno měkčí než tužší)

1 vejce

45 g hladké mouky

3 polévkové lžíce cukru (nebo panely či jiného sladidla)

½ lžičky soli

1 čajová lžička sody nebo bezfosfátového prášku do pečiva

Zakysaná smetana a vaše oblíbená zavařenina


Postup:

Smíchejte tvaroh s cukrem, solí, vejcem a moukou. Podle potřeby mouku přidávejte, asi do té doby, než půjdou z těsta vypracovat placky, které se v pomoučněných rukou nebudou příliš lepit. Na pánvi si pak rozehřejte kousek másla nebo oleje a syrniki na něm smažte z obou stran dozlatova. Doba smažení není dlouhá, trvá to chvilku, tak dávejte pozor, ať si syrniki nespálíte. Když je dosmaženo, nechte je trochu vysušit na papírové utěrce. Podávejte však ještě teplé, se zakysanou smetanou a dobrou zavařeninou, např. malinovou, rybízovou nebo jahodovou.

Frittata s chřestem, rajčaty a kozím sýrem

Takovou klasikou mezi snídaňovými menu jsou už několik let vajíčka. Aby vás ale příprava vajec neomrzela, zkuste je udělat třeba jako frittatu. Frittata je něco jako vaječná omeleta, která ve výsledku vypadá trochu jako slaný koláč, protože se do ní přidávají sýry, zelenina, bylinky a někdy dokonce i těstoviny.






Ingredience:

1 menší cibule

2 větší rajčata (nakrájená na kolečka)

2 výhonky chřestu (konce ořezané a stonky nakrájet na malé kousky)

8 vajec

110 g kozího sýra

¼ hrnku mléka

¼ hrnku smetany

½ lžičky soli

špetka pepře

2 lžíce olivového oleje


Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si pánev, kterou lze dát do trouby (nebo jinou formu o průměru cca 30 cm). Na pánvi si na mírném plameni rozehřejte olivový olej a

přidejte nakrájenou cibuli. Cibulku smažte do zesklovatění (asi 3-4 minuty). K cibulce dejte smažit nakrájený chřest, dokud nezměkne. Mezitím si v misce smíchejte vajíčka s mlékem a smetanou, se solí a pepřem. Vmíchejte kozí sýr (část si ponechejte až bude frittata hotová, nahoru na posypání) a celou směs pak přilijte ke chřestu a cibulce a vařte přibližně 4-6 minut (dokud se okraje nebudou odlupovat od pánve, ale střed bude stále ještě syrový). Poté vložte pánev do trouby a pečte asi ještě 14 minut.

Nezapomínejte, že k vydařenému brunchi je potřeba mít také něco k pití. Zvolit můžete, co hrdlo ráčí, od čaje přes kávu, až po freshe či smothie. 


Dobrou chuť

přidejte na:
Bára Uhýrková Černá

13. 03. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář