Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Vláknina - důležitá součást naší stravy


Jestliže se zajímáte o zdravý životní styl, určitě jste o pojmu vláknina už slyšeli. 

Co je to vláknina? 

Vláknina je nestravitelná složka potravy, kterou organismus nezbytně potřebuje pro správné fungování trávicího systému. Nachází se pouze v potravinách rostlinného původu. 

Existují dva druhy vlákniny - rozpustná a nerozpustná. Obě jsou pro nás velmi důležité. Rozpustná má schopnost bobtnat a nabývat na objemu. Zlepšuje pohyb střev a změkčuje stolici. Střevní bakterie ji dokáží částečně rozložit. 

Nerozpustná vláknina je nestravitelná a funguje jako střevní kartáč. Dokáže vázat na sebe vodu, čímž vyvolává pocit nasycenosti. Podporuje střevní funkce a napomáhá vylučování škodlivých látek z těla. Účinky vlákniny na zdraví - brání zácpě, zmírňuje průjem, snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, zmírňuje hemeroidy, snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru, je účinná při hubnutí, omezuje tvorbu žlučových kamenů a pomáhá vylučovat toxické a rakovinotvorné látky. 


Které potraviny vlákninu obsahují? 

Vláknina se ve větší či menší míře nachází téměř ve všech potravinách rostlinného původu. Uveďme například luštěniny, neloupaná rýže, pohanka, květák, cuketa, celer, rajčata, ovoce, kořenová zelenina, houby, ořechy, různá semínka a celozrnné výrobky. Žádnou vlákninu ovšem nezískáme z živočišných zdrojů jako je maso, mléko nebo vejce. Velmi málo vlákniny je také v bílém pečivu, rýži nebo těstovinách. 


Kolik vlákniny potřebujeme? 

Doporučená denní spotřeba je 20 - 35 g vlákniny. Bohužel většina z nás dává přednost živočišné stravě před rostlinnou, a proto konzumujeme asi polovinu tohoto množství (a to zdaleka ne všichni). Pokud tedy chcete pro správné fungování svého zažívacího traktu něco udělat, stačí přidat do jídelníčku trochu ovoce a zeleniny, bílou mouku vyměnit za celozrnnou a nepřehánět to např. s těstovinami, loupanou rýží nebo masem. 

Uvidíte, že při změně stravování na sebe výsledky nenechají dlouho čekat.

Fotogalerie

Jana Smidži

08. 01. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře