Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Vlašské ořechy a jejich využití

61377_mediumJe podzim, je čas pomalu sklízet vlašské ořechy, resp. počkat, až samy spadnou na zem, posbírat je.... Jejich využití v kuchyni, zejména v cukrářských výrobcích a sladkých jídlech vůbec, je všeobecně známé. Rovněž nikdo nepochybuje o jejich prospěšných účincích na naše zdraví. Jak dobře známo, pomáhají regulovat cholesterol i krevní tlak, tudíž velmi příznivě ovlivňují náš oběhový aparát, mají protizánětlivé účinky. Také se doporučuje konzumovat alespoň 6 jader plodů vlašského ořechu denně, neboť to mimo jiné ovlivňuje i výkon našeho mozku i náš metabolismus.

Těchto zdraví prospěšných účinků je dobré využít.

První, co nás napadne, je využití vlastních ořechů. Ale vedle ořechů je možné za stejným účelem využít i listů ořešáku. Ovšem ty je třeba sbírat dříve, v podstatě již počátkem léta, teď v době, kdy vlastní plody ořechu jsou ještě nezralé. Pokud si zadáte do vyhledávače (a kdo s ním dnes nepracuje) požadavek na obsah zdraví prospěšných látek v ořechovém listí, tak zjistíte, že vedle různých tříslovin a flavanoidů obsahují i karotenoidy, hořčík, silice apod. Tedy látky, které také mají protizánětlivé účinky a také umí desinfikovat. Proto se také doporučuje nálev zhotovený z ořechového listí používat jako desinfekční roztok. A to nejen na omývání, ale například i ke kloktání a ke koupelím. Ostatně z lidového léčitelství je známo, že koupel nohou v tomto nálevu pomáhá tlumit jejich nevítanou potivost.

Ajaja

26. 09. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře