Je podzim, je čas pomalu sklízet vlašské ořechy, resp. počkat, až samy spadnou na zem, posbírat je.... Jejich využití v kuchyni, zejména v cukrářských výrobcích a sladkých jídlech vůbec, je všeobecně známé. Rovněž nikdo nepochybuje o jejich prospěšných účincích na naše zdraví. Jak dobře známo, pomáhají regulovat cholesterol i krevní tlak, tudíž velmi příznivě ovlivňují náš oběhový aparát, mají protizánětlivé účinky. Také se doporučuje konzumovat alespoň 6 jader plodů vlašského ořechu denně, neboť to mimo jiné ovlivňuje i výkon našeho mozku i náš metabolismus.
Těchto zdraví prospěšných účinků je dobré využít.
První, co nás napadne, je využití vlastních ořechů. Ale vedle ořechů je možné za stejným účelem využít i listů ořešáku. Ovšem ty je třeba sbírat dříve, v podstatě již počátkem léta, teď v době, kdy vlastní plody ořechu jsou ještě nezralé. Pokud si zadáte do vyhledávače (a kdo s ním dnes nepracuje) požadavek na obsah zdraví prospěšných látek v ořechovém listí, tak zjistíte, že vedle různých tříslovin a flavanoidů obsahují i karotenoidy, hořčík, silice apod. Tedy látky, které také mají protizánětlivé účinky a také umí desinfikovat. Proto se také doporučuje nálev zhotovený z ořechového listí používat jako desinfekční roztok. A to nejen na omývání, ale například i ke kloktání a ke koupelím. Ostatně z lidového léčitelství je známo, že koupel nohou v tomto nálevu pomáhá tlumit jejich nevítanou potivost.