Vyberte si správný olej na smažení (II. díl)

Vybrat si vhodný olej na smažení není až tak snadné. Většina lidí k dnešnímu dni upřednostňuje klasický rafinovaný olej, který však z pohledu zdraví není na smažení absolutně vhodný. Jak je na tom ale olivový olej či přepuštěné máslo ghí? Čtěte dál a dozvíte se i něco víc.

Smažení patří stále mezi velice oblíbené přípravy jídla. Pokud vám ale záleží na vašem žlučníku, měli byste se ptát sami sebe, na jakém oleji své oblíbené řízky smažíte. Každý druh má svá specifika, jiný kouřový bod a benefity pro vaše zdraví.

Nezapomeňte si také přečíst náš článek Vyberte si správný olej na smažení, I. díl!

OLIVOVÝ OLEJVyberte si správný olej na smažení (II. díl)

Olivový olej vévodí studené kuchyni. Naprosto skvěle si rozumí se saláty, křupavou ciabattou nebo mozzarellou. Ptáte se sami sebe, jestli je ale vhodný i pro přípravu smažených jídel? Odpověď zní, ano i ne.

Z pohledu kouřového bodu se nemusíte bát na oleji smažit, vychází na cca 210 stupňů. Velkou výhodou panenského olivového oleje je vysoké množství antioxidantů, které se při vysokých teplotách ničí. Proto bychom na smažení doporučili zvolit jiný druh oleje.

PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO GHÍ

Přepuštěné máslo obsahuje čistý tuk, díky čemuž je velice trvanlivé. Při jeho výrobě se máslo nejprve zahřívá, aby se z něj odpařila voda, která je v běžném másle přítomna. Kvalitní ghí má kouřový bod okolo 240 stupňů (klasické máslo okolo 150 stupňů) a na smažení je po avokádovém oleji pravděpodobně nejvhodnější. Přepuštěné máslo můžete navíc připravit i v klidu doma a tím ušetřit poměrně dost peněz.

A JAK JE NA TOM SÁDLO?Vyberte si správný olej na smažení (II. díl)

Dříve bylo poměrně běžné, že se veškeré smažení dělalo na sádle. Pokud se však podíváte na sádlo z pohledu kouřového bodu, zjistíte, že zase tak vhodné není. Průměrný kouřový bod klasického sádla je něco kolem 180 stupňů, což nemusí být vždy nejlepší. Kromě jiného má také neuvěřitelně vysoké procento nasycených tuků, které jsou pro zdraví člověka značně nevhodné.

přidejte na:
BB

28. 06. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář