Vynikající účinky červené řepy

Červená řepa obsahuje tolik zdraví prospěšných látek, že bychom ji měli konzumovat alespoň jedenkrát týdně nejlépe ve formě salátu, ať už v syrové nebo vařené formě. 

#tchibo-siroky

Co obsahuje a čím je nám prospěšná? 

Je vysoce zásaditá a má velkou schopnost potlačovat viry a bakterie. Obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, jód, železo, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitamínu C a E. Je rovněž velmi účinná při snižování krevního tlaku - stačí vypít denně 1 malou skleničku řepové šťávy. Šťáva z řepy se doporučuje i jako prevence proti rakovině, ale i pro rekonvalescenci po její léčbě. Obsahuje také velké množství vlákniny, důležité pro správné zažívání a očistu střev. Díky velkému obsahu křemíku napomáhá udržovat krásnou pleť. A nesmíme zapomenout i na velký objem kyseliny listové, která je důležitá pro nastávající maminky, protože podporuje správný vývoj ještě nenarozených dětí. 

Červená řepa na talíři 

Nejlépe je řepu jíst v čerstvém stavu, protože tepelným zpracováním ztrácí část užitečných látek. Syrová se dobře uplatní v salátu. Je vhodné ji kombinovat s česnekem, jablky nebo křenem. Také ji můžeme použít jako základ zdravých pomazánek, které doplníme výraznými sýry, třeba balkánským nebo bryndzou. Ze syrové řepy můžeme připravit šťávu, kterou pro zlepšení chuti smícháme se šťávou z mrkve. I tepelně upravená řepa je dobrým zdrojem vitamínů. 

Salát z vařené řepy bychom měli do jídelníčku zařazovat co nejčastěji. Dále ji využijeme do různých polévek, pomazánek, kaší nebo placiček.

Řepu lze také péct v troubě na plechu: oloupanou řepu nakrájíme na špalíčky, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme koření nebo bylinky, které máme rádi a upečeme do křupava. Je to skvělá a zdravá pochoutka třeba k televizi místo smažených brambůrků.

#tescoma-velmi-siroky 
přidejte na:
Šéfredaktor

27. 02. 2018

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář