Vyzkoušejte koláč z dýně! Je zdravý a chutná skvěle

Používáte dýně na dekorace do truhlíků nebo na Halloween? Vyzkoušejte oblíbené hokkaidó v kuchyni. 

Něco málo o dýni

Dýně Hokkaido má své kořeny v Americe, odkud byla přenesena do Asie po objevení Nového světa. Specificky, druh 'Hokkaido' byl vyvinut v Japonsku, kde získal svůj charakteristický tvar, barvu a chuť. Tato odrůda dýně patří mezi kabochy, které jsou v Japonsku tradičně pěstovány pro svou sladkost a bohatou texturu.

Dýně Hokkaido se dostala do Evropy teprve v druhé polovině 20. století, ale rychle si získala oblibu díky své výjimečné chuti a jednoduchosti přípravy. Na rozdíl od některých jiných druhů dýní není nutné před vařením loupat její tenkou, ale jedlou kůži, což z ní dělá ideální ingredienci pro rychlé a zdravé pokrmy.

Rizoto s tymiánem

1 kg dýně hokkaidó ❙ 1 větší šalotka ❙ 3 stroužky česneku ❙ 200 g rýže na rizoto ❙ 100 ml bílého vína ❙ 1 l zeleninového vývaru ❙ 3 snítky tymiánu ❙ 50 g másla ❙ 2 lžičky olivového oleje ❙ 1 lžička medu ❙ šťáva z poloviny citronu ❙ sůl a pepř na dochucení ❙ 40 g strouhaného parmezánuVyzkoušejte koláč z dýně! Je zdravý a chutná skvěle

Troubu rozehřejte na 200 °C. Polovinu dýňové dužniny nakrájejte na větší kostky dejte na plech, osolte a pečte, dokud nezměkne. Druhou polovinu nakrájejte na centimetrové kostičky a opečete je na hluboké pánvi na olivovém oleji, aby zezlátly. Šalotku i česnek nakrájejte nadrobno a přidejte na pánev. Orestujte dozlatova.

Přisypte rýži, lehce orestujte a zalijte bílým vínem. Nechte odpařit alkohol a postupně zalévejte zeleninovým vývarem. Osolte a vývar doplňujte podle potřeby. Upečenou dýni rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud se vám zdá, že je hmota příliš hustá, přidejte trochu vývaru. Jakmile bude rýže hotová, stáhněte plamen na minimum. Přidejte zhruba pět lžic rozmixované dýně, tymián, máslo a nastrouhaný parmazán a dobře promíchejte. Rizoto podle chuti osolte, opepřete, přidejte lžičku medu a pár kapek citronové šťávy.

Koláč se šlehačkou

400 g dýně hokkaidó ❙ 100 g třtinového cukr ❙ 1 lžíce kukuřičného škrobu ❙ 1 lžička mletého zázvoru ❙ špetka mleté skořice a mletého hřebíčku ❙ 3 vejce ❙ 400 ml kondenzovaného mléka ❙ listové těsto ❙ sůl ❙ šlehačka

Troubu rozehřejte na 200 °C. Dýňovou dužninu nakrájejte na kousky a pečte asi 20 minut, než změkne. Smíchejte třtinový cukr, kukuřičný škrob, špetku soli, lžičku mletého zázvoru, lžičku mleté skořice a špetku mletého hřebíčku. Přidejte upečenou dýni rozmačkanou vidličkou a vejce a dobře promíchejte. Nakonec přidejte kondenzované mléko. Na plech vymazaný tukem nebo vyložený pečicím papírem rozložte plát listového těsta a naneste na něj dýňovou směs. Pečte v troubě při 220 °C asi 10 minut, pak stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších zhruba 30 minut. Podávejte ozdobené čerstvě ušlehanou šlehačkou.

přidejte na:
Šéfredaktor

07. 10. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář